In twee groepen is er nog van alles mogelijk

NHSB veteranenkampioenschap - ronde 5

Een ijskoude middag was het afgelopen woensdag in IJmuiden, maar in de hoofden van de schaakveteranen was het kookpunt bijna bereikt. Onbegrijpelijke blunders, ontgoochelde gezichten en natuurlijk ook de tevreden winnaars die na afloop aan de bar hun avonturen op het bord met de nodige saus smeuïger maakte.
In groep C ging het met de koplopers Willem Dekker (de Wijker Toren) en Cees van de Broek (Chess Society Zandvoort) goed mis. Bij Cees kregen twee vijandelijke centrumpionnen vrije doorgang, waardoor hij steeds moeilijker kwam te staan en de schaakstrijd uiteindelijk moest opgeven. Willem leek er beter voor te staan op het bord, maar uiteindelijk was het Gerard Boerrigter (Excelsior) die de overwinning pakte. De strijd in groep C is dus nog lang beslist. Zo’n zeven spelers kunnen deze groep nog winnen.


Frits Welling won van de kampioen van groep B van vorig jaar Jan Hettema

Hoe anders is het in groep B, slechts twee spelers kunnen de overwinning nog op hun conto schrijven. Andries Visser (Kijk Uit) won doordat tegenstander Willem Spaan (de Volewijckers) een paard wegblunderde en Pieter Levasier (HWP Haarlem) bleef op een half puntje afstand door Hans Pot (Aalsmeer) al in het begin van de partij onder druk te zetten en hierdoor de zege binnen te halen..
In groep A lijkt niemand boven het maaiveld uit te steken. De twee koplopers Jaap de Berg (Het Witte Paard) en Frans Arp (Het Spaarne) hielden elkaar keurig in evenwicht. Hierdoor kon de kampioen van de vorige editie, Jan van Dorsselaer (Heemstede), zich via een overwinning op Hernan Brain (Opening 64) bij de twee heren voegen. Achter dit drietal bevinden zich maar liefst vier spelers op een half puntje achterstand. Dit belooft voor volgende week woensdag, wanneer de laatste ronde gespeeld wordt, een zeer spannende schaakmiddag.

Andries Visser