Schaakveteranentoernooi draait op volle toeren

NHSB veteranenkampioenschap - ronde 2

Woensdag 1 oktober 2008 - Voor de derde maal op rij wordt in IJmuiden het herfstschaakveteranen toernooi gehouden. Uit alle delen van Noord- Holland stromen de vijfenvijftigplussers op woensdagmiddag het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan binnen. Dit jaar is er sprake van een recordopkomst, namelijk 54 spelers. Het lijkt er op dat de vergrijzing die volgens sommige mediabronnen een niet te onderschatten financiële last in de toekomst zal gaan worden, bij het schaken is ingezet. Gelukkig is er hier sprake van een sportief evenement , waar geldt, ' hoe meer zielen hoe meer vreugd'.


Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Vorige week begon het evenement waar de kampioen van vorig jaar, Frans Arp, ontbrak wegens andere schaakverplichtingen. Maar de kampioen van twee jaar geleden Jan van Dorsselaer (Heemstede) en Kijk Uit coryfee Sinclair Koelemij, die dit jaar voor het eerst van de partij is, gaven acte de présence.
Net als vorig jaar wordt er in drie poules (A, B en C) gespeeld, dus voor een ieder is er kans om in de prijzen te vallen en de kans als winnaar van de poule om volgend jaar een treetje hoger te spelen.
In de eerste ronde was de partij tussen Willem Dekker ( De Wijker Toren) en Willem de Ruig (HWP Haarlem) opmerkelijk. Willem Dekker met twee pionnen meer maar met ongelijke lopers ontsnapte doordat Willem de Ruig zijn loper niet ruilde voor een pion en met zijn koning in de hoek remise kon afdwingen.


Willem de Ruig (HWP Haarlem)

Onder de vele toeschouwers rondom het bord heerste verbazing, maar gezegd moet worden dat ook in de schaaksport de uitspraak dat de 'beste stuurman aan wal staan'  bijzonder treffend is.
Een ander partij die de gemoederen bezig hield was die tussen Sinclair Koelemij en Hernán Brain (Opening 64). Had Hernán nu zijn toren tegen de vrijpion moeten geven om remise te bewerkstelligen of niet? Feit bleef dat hij het niet deed en Sinclair de punten in de wacht sleepten.


Sinclair Koelemij (Kijk Uit) met zwart tegen Hernán Brain (Opening 64)

Nu er tweede rondes gespeeld zijn, heeft groep A een verrassende koploper: Johan Plooijer (De Waagtoren) die al zijn twee partijen wist te winnen en samen met Sinclair Koelemij nog zonder puntverlies is.
In Groep B zijn er vier spelers die de ranglijst aanvoeren: Willem Dekker, Paul Pancras (HWP Haarlem), Harry Peters (Bergen) en Andries Visser (Kijk Uit).
En in groep C zijn er zelfs vijf spelers die de volle buit hebben binnen gehaald.: Ger Sevenhuysen (Warmenhuizen), Herman Visser (De Wijker Toren), Willem Spaan (Vollewijckers), IJsbrand Bouma (De Waagtoren) en Peter de Vries (Z.S.C. Saende), dus met de spanning zit het de komende weken wel goed.

Andries Visser