Wim Nieland NHSB Herfstveteranenkampioen

Fotogalerij en eindstand

Woensdag 5 november 2008 - Voor de derde opeenvolgende maal is het herfstkampioenschap voor veteranen van Noord-Holland gehouden. Dit toernooi toegankelijk voor schakers van vijfenvijftig jaar en ouder werd bezocht door een recordaantal van vierenvijftig spelers. Woensdag 5 november werd de laatste ronde gespeeld en in de drie groepen was de spanning nog volop aanwezig.
In groep A waar de herfstveteranenkampioen uiteindelijk te voorschijn uit moest komen, had Sinclair Koelemij (Kijk Uit) zes ronden aan kop gestaan, maar na vier flitsende overwinningen had hij de twee laatste partijen remise gespeeld en ook in zijn laatste partij tegen Charlie Zwemstra (de Wijker Toren) moest hij berusten in remise. Hierdoor kreeg Wim Nieland (de Waagtoren) de gelegenheid om de felbegeerde titel binnen te slepen. Dat lukte uiteindelijk door een overwinning op Jaap van de Berg (Het Witte Paard).


De speelzaal

In groep B ging de strijd tussen Willem Dekker (de Wijker Toren) en Harry Peters (Bergen). En deze beide heren konden dat in een rechtstreeks duel uitvechten. Willem Dekker moest winnen om de titel binnen te halen. Dat lukte hem niet, al spoedig verloor hij twee pionnen en kon Harry Peters de winst binnenhalen.
In groep C streden Ger Sevenhuysen (Warmenhuizen) en de negentig(!) jarige IJsbrand Bouma (de Waagtoren) om de eerste plaats. Ger Sevenhuysen speelde remise tegen Herbert van de Splinter (Koedijk). Terwijl IJsbrand Bouma kopje onder ging tegen Kijk Uit coryfee Peter Duijn, zodat Ger Sevenhuysen kampioen van zijn groep werd.

Net als vorig jaar werden om drie uur 's middags de schaakklokken een kwartier stilgezet om van de enorme huzarensalade te eten, die snackbar Johan van Es had verzorgd en medegesponsord.
Na al dat lekkers beleefden diverse schakers nog veel hachelijke momenten om hun klassering nog enigszins dragelijk te maken.

Wim Nieland ontvangt de kampioens
beker van Gerard van der Graaf
Harry Peters winnaar van groep B
   
Ger Sevenhuysen winnaar van groep C Arbiter Gerda Schiermeier wordt
bedankt door Patrick de Koning

En om kwart over vijf was het zover, de prijsuitreiking. De bekers geschonken door de firma Swier werden gretig in ontvangst genomen en als extra had Dirk Geels voor alle deelnemers een kristalen paard in petto. Met de toezegging dat er ook volgend jaar weer een veteranentoernooi in IJmuiden wordt gehouden, werd een zeer geslaagd toernooi afgesloten.

Andries Visser