Charlie Zwemstra NHSB Herfstveteranenkampioen

Fotogalerij en eindstand

Woensdag 4 november 2009 - De vierde editie van het veteranentoernooi gehouden in IJmuiden, is op een meesterlijke wijze gewonnen door Charlie Zwemstra (De Wijker Toren).
Al in aanvang van dit schaakspektakel was het duidelijk dat Charlie in grote vorm steekt. Tegenstanders zaten hoofdschuddend achter de borden als ze weer eens een vloeiende combinatie om de oren kregen. Slechts Wim Nieland (De Waagtoren), de kampioen van vorig jaar, was in staat om Charlie op remise te houden. In de partij op de slotdag tegen Martin Duinmaijer (Bergen) werd een waar kunstwerk op het bord getoverd, wat de volle vier uren duurde. Charlie met twee pionnen minder, offerde ook nog eens de kwaliteit voor een prachtige koningsaanval en aan het eind van het liedje had Charlie twee pionnen meer in het eindspel en was de titel binnen.


De kampioen Charlie Zwemstra

In groep B was de strijd (evenals in voorgaande jaren) al snel beslist. Met goed spel regeerde Jan Geus (Kijk Uit) met ijzeren vuist. Evenals Charlie moest Jan één remise toestaan en die was tegen Willem de Ruig (HWP Haarlem en Kijk Uit). De concurrentie bestaande uit Pieter Levasier (HWP Haarlem )en Willem Dekker (De Wijker Toren) kon hem niet volgen. Pieter behaalde nog wel een keurige tweede plaats in de poule, maar Willem raakte vanaf ronde vijf in het schaakduister en viel zelfs nog buiten de prijzen.


Winnaar van groep B: Jan Geus

In Groep C was de strijd spannender. Henk Spuls (huisschaker) won deze poule met een half puntje voorsprong op Louw Post (Kijk Uit). Vlak daarachter deden Cees Jansen (Krommenie), Jan Bontenbal (Kijk Uit) en Wim Geels (Kijk Uit) in de laatste ronde nog mee voor de prijzen.


Winnaar van groep C: Henk Spuls

Evenals in de vorige edities was er op de slotdag weer een voortreffelijke salade van Johan van Es. Nadat de bekers, geschonken door de firma Swier, in ontvangst waren genomen, ging een ieder met een mok met inscriptie van dit kampioenschap, geschonken door Dirk en Wim Geels, naar huis zodat menig schaker thuis onder het genot van een mok koffie of thee nog eens aan zijn partijen op dit toernooi kan terugdenken.

 

De strijd om de eerste plaats in groep A Smullen van de salade

Andries Visser