Colleen Otten wint het herfstschaakveteranentoernooi

Eindstand

Woensdag 28 november 2012 - Voor het eerst negen weken lang, en met een record aantal van zeventig deelnemers uit alle windstreken van Noord-Holland heeft in IJmuiden een ware schaakhappening plaats gevonden. Dit toernooi voor de zevende maal in successie gehouden, groeit elk jaar aan populariteit.

De zeventig schakers (55 jaar en ouder) werden verdeeld over drie groepen. Groep A, de hoofdgroep werd even als vorig jaar gewonnen door Colleen Otten. Met maar liefst 7½ punt uit 9 partijen was de Kijk Uit speelster de concurrentie veruit de baas. Zelfs in de laatste partij tegen Jan Seeleman (HWP Haarlem) met een pionnetje minder vond zij overtuigend de winst. Frans Vlugt (Volendam) en Jan Brink (Het Witte Paard) werden op gepaste afstand respectievelijk tweede en derde.

In groep B was het spannender. Vele weken stond Ton de Vries (de Wijker Toren) bovenaan, maar in de laatste ronde vergaloppeerde hij zich tegen Andries Visser (Kijk Uit). Klaas Been (BSG Bussum) snoepte hierdoor de eerste plaats van hem af. Ton werd nog wel tweede terwijl Andries beslag legde de derde plaats.

In Groep C was het score verloop nog wonderlijker. Willem Spaan (De Volewijckers) stond na vijf ronden gespeeld te hebben met de volle vijf punten bovenaan . Daarna voltrok zich een schaakdrama, Willem behaalde nog maar één punt, en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Martin Steinhart (Aalsmeer) profiteerde van dit alles en won de groep, Bert-Jan Melchers (Purmerend) werd tweede en Cees Bleeker (Warmenhuizen) derde.

Evenals vorig jaar werden op de laatste speeldag hapjes van snackbar Franka gereserveerd. Het zal wel door de crisis komen, want zelden zijn 300 hapjes sneller verdwenen.
Helaas was er ook triest nieuws. Herman Visser (de Wijker Toren) overleed enkele dagen voor aanvang van het toernooi en Ruud Schiltmeijer (Zandvoort) is vorige week getroffen door een hersenbloeding, zijn toestand is kritiek. Vanaf deze plaats wens ik alle betrokkenen veel sterkte.

Na afloop van het toernooi tegen een uur of zes waren er nog een groot aantal spelers aanwezig die de prijsuitreiking tot een waardig slot van het toernooi maakten. De bekers geschonken door de firma Swier uit IJmuiden werden trots in ontvangst genomen. Daarna werd er nog menig borreltje gedronken, en gaan we er volgend seizoen weer vrolijk mee verder.... Proost…

Andries Visser