Kijk Uit 1 - Aartswoud 1    4½ - 3½

Omdat Peter Van Nieuwenhuizen wegens een skivakantie niet op zaterdag 25 maart kon spelen voor de bondswedstrijd van ons eerste team, hadden we Aartswoud gevraagd of zijn partij vooruit gespeeld kon worden. Gezien de stand hadden we verwacht dat zij daar niet mee in zouden stemmen, maar enigszins tot onze verbazing waren zij daar wel toe bereid. Dus togen Peter en André op vrijdagavond 17 maart naar Hoogwoud in de kop van Noord-Holland. Sinclair had aangegeven dat het minstens een uur rijden zou zijn, maar hij rijdt waarschijnlijk erg langzaam. Na drie kwartier waren wij reeds op de plek van bestemming zodat we ruim de tijd hadden voor een kop koffie.

Aartswoud is een grote club met 50 leden en 30 jeugdleden. Ook zij hebben moeite om hun jeugd te laten doorstromen naar de senioren. Aartswoud speelt de onderlinge competitie volgens een keizersysteem. In de zaal stond een computer die de paring van de spelers uitrekende; een hele luxe dus. Net als bij Nieuw Vennep geldt ook hier dat wanneer iemand verhinderd is om te spelen, hij moet afberichten.

Op dezelfde avond speelde Aartswoud 3 ook een bondswedstrijd tegen Attaqueer 2 uit klasse 3B. Zodoende zaten we met 44 schakers in de zaal te spelen.
Na enig overleg over het speeltempo besloten we om 40 zetten in 1¾ uur te spelen en vervolgens ¼ uur voor de rest van de partij. De reglementen van de NHSB zijn erg onduidelijk op dit punt. Artikel 34 luidt:

ARTIKEL 34

C1. Wedstrijden voor de promotieklasse worden op zaterdag gespeeld. Voor de promotieklasse bedraagt het tempo 40 zetten in de eerste twee uur en daarna 20 zetten in het volgende uur. Na de tweede tijdcontrole krijgen beide spelers een kwartier extra bedenktijd (met behoud van gespaarde tijd) voor de rest van de partij en treedt Artikel 10 (Versneld beëindigen) van de FIDE regels voor het schaakspel in werking.

C2. Bij vooruit te spelen partijen in de promotieklasse mag in onderling overleg een kortere speelduur worden overeengekomen, mits met handhaving van het aantal zetten en dienovereenkomstige inkorting van het speeltempo als bedoeld in artikel 34-C1.

De wedstrijdleider van Aartswoud stelde in eerste instantie een speeltempo voor van 40 zetten in 1¾ uur, vervolgens 20 in ½ uur en de rest in ¼ uur. Dat zou betekenen dat de partij tot 1:00 uur ’s nachts zou kunnen duren. Dat vonden we toch wel aan de late kant.
De tegenstander van Peter zou uit Leeuwarden komen maar die belde om 18:30 uur af. Omdat een ander teamlid van Aartswoud ook op zaterdag verhinderd was, werd die zijn tegenstander: W. Laan. Blijkbaar een opkomend talent want op de ratinglijst die ik had meegenomen, zag ik dat hij een rating van 5121 had. Vermeldenswaardig is nog dat Aartswoud een systeem hanteert waarbij een teamlid het hele seizoen met dezelfde kleur speelt; een mijns inziens vreemd systeem.

Peter speelde met zwart. De opening was een damegambiet, een soort Meraner want de witte loper op c1 bleef binnen de pionnenketen f2, e3, d4, c4. Zwart kon aan de andere kant al snel zijn ingesloten loper op c8 vrijmaken door pion e6 op te spelen naar e5. Wit ruilde op e5 en d5 waardoor een vaak in het damegambiet voorkomende pionnenstelling ontstond waarbij zwart weliswaar een geïsoleerde d-pion heeft, maar daartegenover over veel meer ruimte beschikt. Bovendien had wit f4 gespeeld waardoor veld e4 erg zwak was geworden en de binnen de pionnen keten opgesloten loper nog moeilijker in het spel te brengen was. Er werden wat stukken geruild en de volgende stelling verscheen op het bord.

W. Laan – P. van Nieuwenhuizen








Stand na Ld2-b4

Hier had Peter volgens mij met Db6 in het voordeel kunnen komen. Zwart dreigt a5 met loperwinst en dreigt ook Le6 waarna de dame de dekking van pion e3 moet loslaten en zwart deze met schaak kan winnen. Peter speelde echter Dd6-d3 waarna zwart gedongen was de dames te ruilen. Zwart kreeg een ver vooruit geschoven pion op d3 maar analyses na afloop van de partij konden geen duidelijke winst voor zwart aanwijzen. Zijn tegenstander deed echter een paar zwakke zetten waarna Peter een pion kon winnen. Uiteindelijk was wit gedwongen om zijn loper te offeren om de pion van promoveren af te houden waarna de winst eenvoudig was binnen te halen.
Aanstaande zaterdag 25 maart begint Kijk Uit 1 dus met een 1 – 0 voorsprong.

 

Na de 1 - 0 voorsprong door de vooruitgespeelde wedstrijd van Peter van Nieuwenhuizen is Kijk Uit 1 er op het nippertje in geslaagd om Aartswoud te verslaan. Peter Hamersma en André Kunst stuurden hun verslag:

Peter Roskam - André Kunst

André Kunst speelde aan bord 5 met zwart een voor hem onbekende opening. Toch kwam hij goed uit de opening en stond na 10 zetten iets beter. Zie diagram.








Stand na 10. ... Ta8-c8

Zijn tegenstander had er vandaag echter geen zin in en schoof alles dicht. Reeds na 27 zetten bood wit remise aan. Omdat er geen doorkomen aan was, nam André het aanbod aan: ½ - ½

Peter Hamersma - P. Couwenhoven

Peter Hamersma speelde met de witte stukken zijn geliefde e4 opening. De tegenstander beantwoordde dit met e5 en al ras ontstond een stelling met vierpaarden en de zwarte loper op b4 en de witte op c4. Na afruil van loper en paard, kwam Peter goed uit de opening. Hij verzuimde echter om het initiatief te houden en belandde in het middenspel in een gedrukte stelling. Vervolgens kwam de zwart speler beter te staan, doordat hij wit twee dubbelpionnen wist te bezorgen. Door actief tegenspel wist wit de stelling in evenwicht te houden. Nadat zwart een "giftig" pionnetje pakte en een stuk tegen 2 pionnen achter kwam, wist Peter op regelmatige wijze de winst binnen te halen. Een belangrijk punt was binnen en Kijk Uit had al ras 3½ punt te pakken.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1 - Aartswoud 1
P. van Nieuwenhuizen - W. Laan 1 - 0
C. Dekker - W. Waagmeester ½ - ½
C. Otten - S. de Jonge 1 - 0
N. Drel - M. Helder 0 - 1
A. Kunst - P. Roskam ½ - ½
M. de Koning - J. Stapel 0 - 1
S. van Westerop - R. Bijpost ½ - ½
P. Hamersma - P. Couwenhoven 1 - 0
Totaal 4½ - 3½

Voor de persoonlijke scores van de spelers over het hele seizoen click hier.