Purmerend 2 - Kijk Uit 1    2 - 6

Kijk Uit 1 leider in de Promotieklasse!

Bij het ingaan van de 8e ronde van de competitie stonden ASG 1 en Kijk Uit 1 beiden met een gelijk aantal wedstrijdpunten en bordpunten bovenaan in de promotieklasse. Daar ASG 1 het onderling treffen heeft gewonnen, stonden zij nummer 1 en wij nummer 2. Het is duidelijk ieder half bordpunt is van cruciaal belang voor de stand. Wij moesten afgelopen zaterdag 15 april aantreden tegen het tweede van Purmerend in de gelijknamige stad. We waren op volle sterkte doordat Arent van Nieukerken voor een korte periode over was uit Polen. Om precies half een startte de wedstrijd tussen Purmerend 2 en Kijk Uit 1. Gelijktijdig werd de wedstrijd tussen Purmerend 1 en LSG 2 in de tweede klasse van de KNSB gespeeld onder toeziend oog van een officiële KNSB arbiter (uiteraard hield hij ook een oogje in het zeil bij onze partijen).

Na circa 2 uur spelen hadden we aan nagenoeg alle borden een gelijke of betere stelling, alleen Nikolai Drel aan bord 4 stond zeer gedrukt. Het was Colleen aan bord 3, die in een Italiaanse partij met d3 en b4 al snel voordeel wist te behalen. Voor de buitenstaander (en waarschijnlijk ook voor haar) een partij met buitengewoon ingewikkelde stellingen. Ze kreeg materiaal voordeel en op het moment dat haar tegenstander een toren terug dacht te verovereen, had hij de keus uit stukverlies of in een matnet verstrikt raken. Hij koos voor de laatste variant waardoor wij na 2 uur en drie kwartier met 0 - 1 voorstonden.

De tweede beslissing viel aan ons eerste bord. Peter van Nieuwenhuizen speelde met wit een Konings-Indische partij met f3 en kwam al snel positioneel beter te staan. Toen zijn tegenstander ook nog een pion achter kwam, leek de winst binnen handbereik. De zwartspeler zette alles op de aanval en er ontstonden zeer scherpe varianten op het bord, omdat Peter niet had gerokeerd en zijn koning midden op het bord stond. Toch hield Peter het hoofd koel en kwam uiteindelijk steeds beter te staan en met vrij pionnen op c7 en d5 werd het de zwartspeler te veel. Na 3½ uur stonden we dus voor met 0 - 2 en het zag er gezien de stand van de borden goed uit.

In een Siciliaanse partij kwam Sinclair Koelemij aan bord 6 goed uit de opening. Met pionnen op a6, b5, c5 en lopers op Lb7 en Le5 werd het centrum volledig beheerst. Toen hij in een goede stelling ook nog een pion voorkwam leek het slechts nog een kwestie van tijd. Met een prachtig torenoffer op g2 werd de partij beslist en stonden we met 0 - 3 voor!

Aan bord 8 speelde Martin de Koning een gedegen partij. Gedurende de gehele partij had hij een iets actievere stelling dan zijn tegenstander en alles wees erop dat hier minimaal een remise te behalen viel en mogelijk winst. In de tijdnoodfase liep alles mis. Martin blunderde en gaf een dame weg en daarmee de partij. Jammer van zo'n goed opgezette partij, maar helaas dit hoort ook bij het schaakspel. Na 4 uur was de stand dus 1 - 3.

Arent van Nieukerken speelde aan bord 5. Hij mist het wedstrijdritme en daarom besloten we Arent aan een niet al te hoog bord op te stellen. In een Franse partij kwam Arent goed uit de opening en had een klein positioneel voordeeltje. Halverwege de partij offerde hij een loper op h7 (hij kon het niet laten). Dit offer zag er dubieus uit, omdat zwart na Kg8 een goed verdedigbare stelling kreeg. Niettemin zorgde Arent er voor dat de stelling vol zat met \addertjes" en zijn tegenstander moest goed op zijn hoede zijn. In de tijdnoodfase viel zijn tegenstander in zo'n valkuil en blunderde (zag mat in 1 over het hoofd). Dit bracht de stand op 1 - 4 en een half puntje scheidde ons van de winst.

Dat halfje was snel binnen. Cor Dekker die aanvankelijk een evenwichtige stelling had, daarna iets minder kwam door een onnauwkeurige voortzetting, wist tenslotte ruimtevoordeel te boeken en kwam beter te staan. Dit voordeel gaf Cor, die dit zijn seizoen zeer sterk speelt, niet meer uit handen en pakte de volle winst (1 - 5). Ofschoon de winst ruim binnen was, liet ik Nikolai Drel (twee pionnen achter) en André Kunst (1 pion voor, maar moeilijke stelling) doorspelen. De bordpunten kunnen immers de beslissing van de competitie zijn! Ik wist als teamleider op dat moment niet wat onze concurrenten gedaan hadden en nam risico door tot het uiterste door te laten spelen. Het pakte gelukkig in ons voor deel uit. Weliswaar verloor Nikolai zijn partij (dat was niet onverwacht), maar won André Kunst aan bord 7 zijn partij.

In een Franse partij kreeg André ruimtevoordeel, maar gezien de complexiteit van dergelijke stelling is het meestal onduidelijk wie beter staat. Na ruim drie uur spelen veroverde hij een pion en creëerde twee vrijpionnen. Toch was het eindspel niet geheel duidelijk doordat de zwartspeler ook een vrijpion kreeg. In een paard-toren eindspel viel de beslissing na de tweede (dit is na 6 uur spelen). André wist de zwarte aanval op de damevleugel te neutraliseren waarna de winst in zicht kwam. Om kwart voor zeven gaf zijn tegenstander op en hadden we naast 2 wedstrijdenpunten ook 6 zéér belangrijke bordpunten te pakken.

Gedetailleerde uitslagen

Purmerend 2 - Kijk Uit 1
B Kuijer - P. van Nieuwenhuizen 0 - 1
T. de Veij - C. Dekker 0 - 1
R. van Someren - C. Otten 0 - 1
P. v.d. Brink - N. Drel 1 - 0
S. Dijkstra - A. van Nieukerken 0 - 1
R. de Brouwer - S. Koelemij 0 - 1
A. Bakels - A. Kunst 0 - 1
P. Smits - M. de Koning 1 - 0
Totaal 2 - 6

Voor de persoonlijke scores van de spelers over het hele seizoen click hier.

Bij thuiskomst ging ik snel op internet kijken en wat bleek . . . . . . Onze concurrenten hadden beiden gewonnen, maar wij hadden een ½ bordpunt meer gescoord en staan daarom bovenaan in de promotieklasse! Op zaterdag 13 mei spelen we thuis tegen De Uil 1, die net zoveel wedstrijdpunten heeft als wij, maar 4 bordpunten minder dan Kijk Uit en 3½ minder dan ASG 1. ASG speelt tegen hekkensluiter Heemstede en zal naar verwachting met grote cijfers winnen. Wij kunnen alleen kampioen worden als wij ook een ruime overwinning boeken.

Ik wil de volgende spelers van het eerste vragen zich optimaal voor te bereiden voor de match tegen De Uil 1 op zaterdag 13 mei om 12.00 uur in ons clublokaal in de Jan Ligthartstraat. Ik wil met de volgende opstelling aantreden:

Opstelling

1. Peter van Nieuwenhuizen (zwart)
2. Cor Dekker (wit)
3. Colleen Otten (zwart)
4. Nikolai Drel (wit)
5. Sinclair Koelemij (zwart)
6. André Kunst (wit)
7. Martin de Koning (zwart)
8. Sebastiaan van Westerop (wit)

Van de teamleider van het 1e achttal van Kijk Uit: Peter Hamersma