Afmakers gezocht

Kijk Uit 2 - De Vennep 2    2˝ - 5˝

Met deze reclame slogan zou ons 2e team spelers moeten werven die na een goed begin de partij in winst weten om te zetten. Dat is namelijk waar het onze spelers aan ontbrak in de wedstrijd tegen De Vennep 2: killersinstinct. Na een uur spelen hadden de meeste spelers via een goede openingsbehandeling prima zicht op de winst. Maar hoe verder de strijd vorderde des te vager werden de winstkansen omdat de meeste spelers niet wisten hoe ze hun voordeel konden uitbuiten.

We waren enigszins verzwakt aangetreden omdat onze 1e bordspeler Lourens van Veelen ziek was. Toch waren we op papier niet veel zwakker dan De Vennep die met 6 matchpunten op de 2e plaats op de ranglijst stonden.

Frank Buijck was als eerste klaar. Zijn tegenstander had sinds een jaar het schaken weer opgepakt, maar beheerste geen openingskennis. Hij wist dan ook niet dat hij met zwart de Pirc opening speelde. Frank kwam prima uit de opening met een pion voorsprong. Frank's witte loper op d6 hield de zwarte stelling in de tang en verhinderde de zwarte rokade. Zwart wist niet wat hij wilde want zijn dame vloog van d8 naar h4 en weer terug naar d8 om vervolgens op a5 te belanden, alwaar zij volkomen buitenspel stond. Frank drong met een toren de zwarte stelling binnen, won groot materiaal en won de partij op zijn sloffen. 1 - 0.

Peter Hamersma was als gevolg van het uitvallen van Lourens naar het 1e bord opgeschoven met zwart. Peter speelt liever met wit maar had al twee keer meer wit dan zwart gehad. Ondanks de zwarte kleur kwam ook Peter goed uit de opening: de Scheveninger variant van het Siciliaans. Nadat de aanval op de damevleugel niet zo opschoot besloot Peter het door het midden te proberen. Hier maakte Peter een fout door dameruil uit de weg te gaan. Daardoor kreeg zijn tegenstander een gevaarlijke aanval over de open g-lijn tegen Peter's koning die opgesloten zat op h8. In de tijdnood fase blunderde Peter een stuk weg en moest opgeven. 1 - 1.

Andries Visser had een zware dag achter de rug en had de teamleider al gemeld dat hij niet in grootse vorm verkeerde. Dat bleek ook uit de partij want in de Steinitz variant van het Spaans maakte de dame van Andries wat rare manoeuvres: de dame reisde (met wat tussenzetten) van d1 naar d4 naar e4 naar e2 en vervolgens naar b2 om met rasse schreden weer terug te keren op e2. Zijn tegenstander had intussen dame en loper op de kort gerokeerde koning gericht en bracht een offer op h3. Met een tegenoffer op d6 probeerde Andries de meeste ellende te voorkomen maar hij kon niet verhinderen dat hij met materiaalachterstand het eindspel in ging. In tijdnood en hoofdschuddend ging hij hierin ten onder. Hopelijk keert zijn vorm spoedig terug want met een score van 1 uit 4 speelt hij duidelijk onder zijn kunnen. De tussenstand bedroeg intussen 1 - 2.

Aan bord 5 speelde Jaap Beekhuis met zwart een Engelse opening. Door het centrum snel open te breken bezorgde Jaap zijn tegenstander een zwakke geďsoleerde pion. Wat er daarna gebeurde is mij even ontgaan maar toen ik weer een blik op Jaap's stelling wierp stond hij een gezonde kwaliteit voor. Met solide spel manoeuvreerde Jaap een gewonnen eindspel in dat zijn tegenstander nog (te) lang doorspeelde. De stand was weer gelijk: 2 - 2.

Ook Henk van Nieuwenhuizen was een bord opgeschoven en speelde aan bord 2. Henk is niet in vorm getuige zijn score van 1 uit 5. In een damegambiet kwam Henk goed uit de opening, vooral toen zwart vrijwillig zijn loper op b7 met c7-c6 insloot. Met twee elkaar dekkende paarden in het centrum (op e4 en c5) beheerste hij het bord. Hierna liet hij zich overbluffen door een incorrect stukoffer van zijn tegenstander. Henk nam het offer niet aan maar trachtte de stelling te compliceren. Toen de stofwolken waren opgetrokken stond hij een stuk achter. Ondanks tegenstand tot in het eindspel moet Henk uiteindelijk opgeven. 2 - 3.

Dick Kruijff speelde een zenuwslopende partij. Zijn tegenstander ervoer hetzelfde want het bord van Dick trilde aan alle kanten door de zenuwachtige beenbewegingen van zijn tegenstander. In zijn vertrouwde De Leeuw opening had Dick een leuke koningsaanval op touw gezet. Wit had hier aan meegeholpen door zijn loper op a2 in te sluiten met de pionzet b2-b3. De aanval resulteerde in een fraaie kwaliteitswinst. Intussen begon de eerste tijdcontrole te dringen voor Dick want zijn tegenstander had nogal snel gespeeld. Bovendien begon wit onrust te zaaien op de damevleugel waar Dick zijn koning naar toe gedirigeerd had via de koningswandel e8-d7-c8. In tijdnood vergiste Dick zich en verspeelde de kwaliteit. Hij kwam steeds meer onder druk te staan en de tweede tijdcontrole was in aantocht. Dick raakte in een mataanval en overleefde deze niet. 2 - 4.

Ab van Katwijk speelde met zwart de gesloten variant van het Siciliaans. De dames werden spoedig geruild en de dichtgeschoven stelling begon naar remise te ruiken. Dat rook zijn tegenstander ook en die plaatste een remise aanbod. Omdat er toen pas een uur gespeeld was en Ab wel zin had in een leuk avondje schaken en omdat het op dat moment niet slecht ging op de overige borden werd besloten verder te spelen. Ab wist een veropgeschoven a-pion om te toveren in een vrijpion die uiteindelijkop de 2 rij belandde. Echter, de pion bleek door de dichtgeschoven stelling niet te verdedigen en ging verloren. Even later werd alsnog tot remise besloten. Stand 2˝ - 4˝.
In deze partij gebeurde nog iets wonderlijks. Ab wilde op een gegeven moment Ke7-d7 spelen. Maar op volgens zijn notatieformulier stond de koning reeds op d7. Ook volgens het notatieformulier van de tegenstander was Kd7 reeds gespeeld. Beide spelers moesten op een ander bord de partij reconstrueren. Bij de reconstructie bleek dat beide spelers exact dezelfde notatiefout hadden gemaakt. In plaats van Ke7 hadden beiden Kd7 genoteerd.

Over het noteren van de zetten en dan vooral ronde de tijdnoodfase bestaat nogal wat verwarring bij een groot aantalspelers. Een uitleg hoe te handelen in tijdnood vind je hier.

Özden Tuna speelde met wit de ingewikkelde Najdorf variant van het Siciliaans. De spelers volgden een tijdje de partij Adorjan - Browne uit het Hoogovensschaaktoernooi uit 1974. Cor Dekker wist de partij onmiddellijk aan te wijzen in het boek over dit toernooi. Adorjan verloor indertijd die partij maar Özden deed het beter. Omdat Özden spelritme mist deed hij het kalm aan. Via een schaak kon hij een pion winnen en daarmee een vrije a-pion creëren maar hij durfde het niet aan. Toch bleef hij goed staan. Helaas brak voor Özden de tijdnood aan. De eerste tijdcontrole haalde hij maar net met nog enkele seconden op de klok. Ook de stelling zag er nog goed uit. Maar toen de tweede tijdnoodfase aanbrak bleek het gemis aan spelritme. Özden verloor materiaal en moest opgeven. Eindstand 2˝ - 5˝.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1616) - De Vennep 2 (1680)     2˝ - 5˝
P. Hamersma (1720) - E. Izaks (1769) 0 - 1
H. van Nieuwenhuizen  (1649) - G. Duwel (1690) 0 - 1
D. Kruijff (1668) - R. de Groot (1676) 0 - 1
F. Buijck (0000) - A. Dubbeldam (0000) 1 - 0
J. Beekhuis (1643) - J. Eveleens (1662) 1 - 0
Ö. Tuna (1537) - H. Hoegen Dijkstal  (1809) 0 - 1
A. van Katwijk (1599) - J. Meij (1552) ˝ - ˝
A. Visser (1498) - A. den Os (1608) 0 - 1

Deze wedstrijd was belangrijk omdat Kijk Uit 2 op de 6e plaats staat en dus nog maar twee teams onder zich heeft staan. De nummers 7 en 8 degraderen naar een lagere klasse. Met dit resultaat heeft ons tweede zich in een lastige positie gebracht. Uit de twee resterende wedstrijden moeten nu toch echt matchpunten gesleept worden anders zitten we volgend jaar met twee teams in de 4e klasse.

Teamleider André Kunst