Pijnlijke nederlaag Kijk Uit 2

Chess Society Zandvoort 2 - Kijk Uit 2    5 - 3

Vrijdag 4 november speelde het 2e team een uitwedstrijd tegen Chess Society Zandvoort 2. De organisatie had nogal wat voeten in de aarde. André Hennipman was verhinderd maar in René Heilig hadden we een goede vervanger gevonden. Vlak voor vertrek naar Zandvoort meldde Özden echter dat hij niet me kon spelen. Wat te doen? Het 3e team speelde diezelfde avond ook een bondswedstrijd dus een reserve was niet zo makkelijk te vinden. Na heel wat heen en weer gebel vonden we de oplossing: Ingmar Visser die voor het 3e zou spelen viel in voor Özden terwijl René Koens het gat opvulde dat Ingmar achterliet in het 3e team. Gelukkig kon Özden nog wel zijn chauffeurstaak uitvoeren.
Snel mijn pizza burgemeester gemaakt en toen  mijn medepassagiers opgehaald. Na enig zoeken (Zandvoort heeft nog heel wat kleine straatjes) vonden we het Gemeenschapshuis. De overige teamleden waren al gearriveerd.
Om kwart over acht begon de wedstrijd met, zoals gezegd twee invallers van onze kant. De teamleider van Zandvoort memoreerde nog even dat zij vorig jaar bij ons een nederlaag hadden geleden en dat ze nu uit waren op wraak.

Invaller Ingmar speelde aan bord 8 en speelde tegen de tegenstanderster van Floor Schoone vorig seizoen. Floor verloor destijds en Ingmar volgde nu zijn slechte voorbeeld. Ingmar had toegelaten dat een vijandelijke toren en dame in zijn stelling waren binnengedrongen. Zijn tegenstandster maakte het daarna fraai af met een torenoffer gevolgd door ondekbaar mat.

De andere invaller, René Heilig, speelde een goede partij. Geconcentreerd zat hij achter het bord en maakte het zijn tegenstander behoorlijk moeilijk. Zo moeilijk dat deze niet tot ontwikkeling kon komen, waarna René de vijandelijke ongerokeerde koning onder vuur kon nemen.









R. Heilig - H. Drost. Stand na 18 Lc5

Let op de onontwikkelde koningsstelling en het krachtige samenspel van de witte lopers. Zwart speelde in deze stelling 19 ... Le6? waarna René het uitmaakte met 20 Lb5† Ld7 21 Lxd7† Kd8 22 Lb5† en zwart gaf op.
De stand was weer recht getrokken: 1 - 1.

Alle teamleden op een rijtje René Heilig en Floor Schoone

Floor Schoone met zwart aan bord 6 speelde het op het scherpst van de snede. Floor veegde alle witte pionnen van de koningsvleugel maar vergat daarbij dat alle lijnen naar zijn kort gerokeerde koning open kwamen te liggen voor de vijandelijke torens. Dat kostte uiteindelijk een loper en later nog meer materiaal. Bij een volle toren achterstand gaf Floor op. Tussenstand 2 - 1.

Frank Buijck speelde een puike partij aan bord 3. In de Spaanse opening won hij een belangrijke centrumpion. Door goed samenspel van dame en torens wist Frank een pion tot de 7e rij te laten oprukken. Dat was te veel voor zijn tegenstander die dan ook prompt opgaf. Tussenstand 2 - 2.

Jaap Beekhuis speelde met zwart een scherpe variant van het Slavisch damegambiet. 1 d4 d5 2 c4 c6 3 Pc3 e5?! 4 cxd5 cxd5 5 dxe5 d4 6 Pe4 Da5† 7 Pd2 Pc6 8 Pf3 Lg4 9 Db3 Lb4 10 g3 Lxf3 11 Dxf3 Dxe5 12 a3 Da5 13 Tb1 Le7 14 Lg2 Pf6









J. Loos - J. Beekhuis. Stand na 14 ... Pf6

Na een pionoffer in de opening heeft Jaap de pion terugveroverd. De partij ging gelijk op tot Jaap een inzinking kreeg en twee blunders op rij maakte waarbij hij eerst een pion en toen een stuk verloor. Jaap gaf op. Tussenstand 3 - 2. 

Frank Buijck en Andries Visser Jan Geus en Jaap Beekhuis

Andries Visser verdedigde zich met zwart met het Siciliaans. Tot zijn teleurstelling werd het geen Najdorf maar een gesloten Siciliaan. Na veel gemanoeuvreer achter de eigen linies blunderde zijn tegenstander een toren weg. Hierna zou het makkelijk uit moeten zijn maar Andries vond het maar moeilijk.









A. van Kempen - A. Visser.

Andries speelde hier 29 ... d5 met aanval op het witte paard en tevens dreigend de dames te ruilen. Wit had in het laatste natuurlijk geen zin en blufte met 30 Dh6. Andries was bang voor mat of eeuwig schaak en speelde 30 ... f6? Beter was 30 ... Pg8 waarna alle dreigingen gepareerd zijn en het witte paard geconfisceerd kan worden. Nu duurde het iets langer maar de winst was toch voor Andries. De stand was weer gelijk: 3 - 3.

Nu kwam het aan op de borden 1 en 7 waar respectievelijk Jan Geus en Patrick de Koning de stukken bestuurden. Beiden stonden niet slecht dus remise moest er dus minstens in zitten. Helaas, het pakte anders uit.

Jan was na de Trompovsky opening in een gunstige variant van het Frans verzeild geraakt. De stelling was flink dichtgeschoven en er werd heel wat heen en weer gelopen. Beider koningen verhuisden van de ene vleugel naar de andere vleugel van het bord. Jan kreeg een remise aanbod maar omdat Jan zichzelf nog wel kansen toedichtte besloten we om door te spelen.
Nadat Jan dacht dat zijn koning een veilig onderkomen had gevonden op de damevleugel, brak zijn tegenstander de pionnenformatie daar open. Torens en dame drongen de stelling binnen. Op dat moment vond Jan niet de sterkste verdediging en moest even later opgeven. Tussenstand 4 - 3.

Slechts winst van Patrick kon ons nog op gelijke hoogte met Zandvoort brengen. In een gesloten Siciliaan ging het lange tijd gelijk op. Een aanval op zijn koningsvleugel wist Patrick te overleven waarna de stelling gelijk stond. Hier bood zijn tegenstander remise aan in de wetenschap dat dit de wedstrijd in hun voordeel zou beslissen. Uiteraard weigerden we dit. Patrick ging hierna er vol tegenaan. Hierbij verloor hij alle voorzichtigheid uit het oog. Patrick pleegde een incorrect dame-offer dat door zijn tegenstander niet werd weerlegd. De stelling was echter te veel vereenvoudigd zodat zijn tegenstander de partij in zijn voordeel kon beslissen. Verlies voor Patrick dus na een moedige winstpoging. Toch was dit het proberen waard want of je nu met 4˝ - 3˝ verliest of met 5 - 3 maakt niet zo veel verschil.

Achteraf een pijnlijke nederlaag want de eerste wedstrijd tegen H.W.P. 5 was ook al verloren gegaan. Het team moet nu oppassen niet in de gevarenzone van degradatie terecht te komen. De volgende wedstrijden moeten gewoon gewonnen worden.

Gedetailleerde uitslagen

Chess Society Zandvoort 2  (1563)   -   Kijk Uit 2 (1551)     5 - 3
T. Nijman (1412) - Jan Geus (1714) 1 - 0
J. Loos (1661) - Jaap Beekhuis (1676) 1 - 0
P. Kühn (1428) - Frank Buijck (1666) 0 - 1
A. van Kempen (1652) - Andries Visser (1568) 0 - 1
H. Drost (1644) - René Heilig (0000) 0 - 1
W. Elsthout (1643) - Floor Schoone (1432) 1 - 0
J. van Brakel (1628) - Patrick de Koning   (1468) 1 - 0
C. Stamdejonge (1438) - Ingmar Visser (1336) 1 - 0

Teamleider André Kunst