Kijk Uit 2 verplettert Excelsior

Kijk Uit 2 - Excelsior 3    6˝ - 1˝

Na de forse winst op de De Uil 5 in de eerste ronde (5˝ - 2˝) heeft ons tweede team nog harder uitgehaald door met maar liefst 6˝ - 1˝ te winnen van Excelsior 3. Gezegd moet worden dat het Eloverschil tussen beide teams aanzienlijk was: 190 punten in het voordeel van Kijk Uit.  Door deze overwinning staat Kijk Uit 2 fier bovenaan de klasse 4D van de NHSB.

Jan Geus, net terug van een safari in Kenia, was volledig uitgerust en speelde een goede partij. Reeds op de 10e zet won Jan een stuk waarna de winst niet moeilijk meer was. Stand 1 - 0.

Aan bord 6 speelde Özden Tuna. Hij opende met wit de Schotse opening net als in de vorige ronde. Toen liep het slecht af maar dit keer hield hij de touwtjes in handen. Een eerste pion werd door Özden buit gemaakt en spoedig volgde een tweede pion. De vijandelijke koning kwam geheel onbeschermd te staan toe een derde en een vierde pion van het bord verdween. Hierna was de winst binnen. Stand 2 - 0.


Jaap Beekhuis (bord 5) en Özden Tuna (bord 6)

Jaap Beekhuis aan bord 6 verdedigde zich met zwart met het Slavisch in het Damegambiet. Jaap speelde de enigszins dubieuze variant met snel e5. Omdat de tegenstanders hier niet goed raad mee weten, komt Jaap vaak goed uit de opening. Ook dit keer maar na de opening ging het mis. In het middenspel werd Jaap pardoes mat gezet. Stand 2 - 1.

Aan bord 8 speelde Floor Schoone met wit een drie-rijen systeem. Dit keer was hij wel uitgeslapen in tegenstelling tot de vorige keer toen hij de avond ervoor pas om half vijf 's nachts was gaan slapen. Toch ging het niet zoals gepland want de tegenstander drong met een toren de stelling binnen en Floor raakte een pion achter. En wat voor een pion! Een ver opgerukte vrijpion op de derde rij. Gelukkig maakte zijn tegenstander een fout en verloor zijn machtige pion. Hierna restte een iets slechter staand eindspel dat remise werd gegeven. Stand 2˝ - 1˝.

Onze eerste bord speler Peter Hamersma verdedigde zich met de Scheveninger variant van het Siciliaans. Peter kreeg druk over de half open c-lijn. Met een slimme combinatie won hij materiaal waarna hij de partij simpel uitspeelde. Stand 3˝ - 1˝.

Nog één punt scheidde ons van de overwinning. Dat punt werd binnengebracht door Andries Visser aan bord 4. Andries speelde de afruilvariant van het Frans. Door te speculeren op een fout van de tegenstander wist hij materiaal te winnen. Ook hier was de winst daarna niet meer moeilijk. Stand 4˝ - 1˝.

Alleen de jeugd, Dick Wijker aan bord 3 en Ingmar Visser aan bord 7, was nu nog aan het spelen. Dick speelde de Italiaanse opening. Lange tijd ging het gelijk op. Op een gegeven moment won Dick een pion. De zware stukken werden geruild en Dick ging een paard eindspel in met een pion meer. Dat speelde hij vakkundig uit. Stand 5˝ - 1˝.

Ingmar had het zwaar aan bord 7. Aanvankelijk ging het gelijk op in een drie-rijen systeem. Daarna kwam zijn tegenstander langzaam beter te staan door bezit van het loperpaar en een sterk pionnencentrum. De vijandelijke dame drong gevaarlijk de stelling van Ingmar binnen. Door enkele onnauwkeurige zetten van de tegenstander wist Ingmar het vol te houden tot de eerste tijdcontrole. De klokken werden een kwartier teruggezet. Aanvankelijk had Ingmar twee keer zo weinig tijd als zijn tegenstander maar doordat de winst uitbleef ging zijn tegenstander steeds langer nadenken. Tot beide spelers ieder nog drie minuten overhadden. In deze fase van de strijd was Ingmar duidelijk gehaaider dan zijn tegenstander. Toen de stand al gewonnen was voor Ingmar ging zijn tegenstander door de vlag. Eindstand 6˝ - 1˝.

Een forse winst voor ons tweede team. De twee sterkste teams wachten ons echter nog. Het is dus nog te vroeg om aan het kampioenschap te gaan denken.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1590)   -   Excelsior 3 (1401)     6˝ - 1˝
Peter Hamersma   (1746) - W. van Koppen (1504) 1 - 0
Jan Geus (1710) - F. Pauw (1403) 1 - 0
Dick Wijker (1707) - Wil Mooij (1470) 1 - 0
Andries Visser (1552) - Anton Mensink (1441) 1 - 0
Jaap Beekhuis (1597) - B. Groenendaal (1307) 0 - 1
Özden Tuna (1556) - C. Verhoog (1407) 1 - 0
Ingmar Visser (1421) - Roelof de Haan (0000) 1 - 0
Floor Schoone (1432) - Peter van Tongeren   (1279) ˝ - ˝

Teamleider André Kunst