Familie Visser draagt Kijk Uit naar de overwinning

Kijk Uit 2 - De Uil 5    5˝ - 2˝

Vrijdag 13 oktober speelde ons 2e team haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de NHSB bondscompetitie. Een blik in de archieven toont dat de eerste wedstrijd vaak een triest resultaat had. De koppen van enkele verslagen luidden "Pak slaag voor Kijk Uit 2" (seizoen 2005-2006) en "Schaakclub Santpoort wint derby van Kijk Uit" (seizoen 2004-2005). Gelukkig zijn de tijden veranderd. Met een combinatie van jeugdspelers en ervaren rotten heeft Kijk Uit 2 dit keer een prima start gemaakt door De Uil 5 met forse cijfers te verslaan.

Floor Schoone sliep waarschijnlijk nog toen hij aan bord 8 plaats nam. De teamleider had namelijk 's ochtend een e-mailtje van hem ontvangen dat Floor mee zou spelen. Het e-mailtje was om half vijf 's nachts(!) verstuurd. Gevolg was dat Floor al vroeg in de partij een stuk wegblunderde.









Floor Schoone - R. Grannetia. Stand na 12. ... d5-d4

Floor speelde in deze stand 13. Dd1-c2? waarmee hij zijn loper insloot. Zwart was er als de kippen bij en won de loper met 13. ... e5-4. Even later kwam Floor vertellen dat hij een toren zou terugwinnen. Een blik op het bord liet zien dat hij echter twee(!) stukken achter stond. Floor was duidelijk aan het dromen. Nadat er ook nog een derde stuk zou gaan verliezen zag Floor het niet meer zitten en gaf op.
Een duidelijke waarschuwing voor de overige teamspelers: kom uitgeslapen naar de wedstrijd, anders overkomt je wat Floor is overkomen!

Gelukkig trok jeugdspeler Ingmar Visser de stond vrij spoedig weer recht. Na zich aan bord 7 verdedigd te hebben met de Pirc maakte hij goed gebruik van de fouten van de tegenstander. Dit leverde een vol stuk op. Even later blunderde zijn tegenstander nog eens stuk weg.  Omdat Ingmar ook nog een paar pionnetjes had opgesnoept was zijn materiaalvoorsprong zo groot dat zijn tegenstander het nutteloze hiervan inzag en zijn koning neerlegde.

  
Ingmar Vissen en Floor Schoone   Jaap Beekhuis en Özden Tuna

Vader Andries Visser zat intussen aan bord 4 met wit een ontspannen Steinitz variant van het Spaan te spelen. Het centrum was stevig in handen van Andries en zijn loperpaar zette de tegenstander flink onder druk.









Andries Visser - G. van Pruissen. Stand na 22. ... Tf8-e8

Zwart dacht in deze stelling slim te zijn door met 22. ... Tf8-e8 de witte pion op e5 te pennen. Gewiekst als hij is, speelde Andries hier 23. De2-c4! met aanval op pion f7 en tevens uit de penning lopend. Zijn tegenstander zag niets anders dan met 23. ... Tb6xb3 de kwaliteit te geven om verder onheil te voorkomen. Maar na 24. Dc4xb3 d6xe5 25. f4xe5 gaf hij alsnog op. De penning van paard d7 en de witte dreiging e5-e6 zijn dodelijk. Een prima partij van Andries die hiermee de weg naar boven heeft terug gevonden.

Met een comfortabele voorsprong van 2 - 1 en prima standen op de overgebleven borden vond de teamleider dat hij wel een colaatje kon gaan drinken in de bar. Toen hij terugkwam zag hij dat Jaap Beekhuis aan bord 5 een volle toren voorstond. Na een Slavisch damegambiet waarbij Jaap een vrije maar geďsoleerde pion op de damevleugel had plus een fraai loperpaar ging de strijd lange tijd gelijk op. De toen had Jaap bij elkaar gesprokkeld door eerst een kwaliteit te winnen en daarna een loper. Zijn tegenstander was murw gespeeld want even later blunderde hij nog een volle toren weg.

Jeugdkampioen Dick Wijker speelde aan een hoog bord (bord 3) maar bewees dat hij daar volledig op zijn plaats is. Dick hield het hoofd koel nadat zijn tegenstander aan de witte stukken nogal vreemd geopend had met 1. d2-d3 hiermee het voordeel van de voorzet weggevend. Met solide zetten als 1. ... d7-d5 2. Pb1-c3 e7-e5 3. g2-g3 Pg8-f6 nam Dick het centrum in bezit. Door goed samenspel van toren, loper en paard werd een eerste pion buit gemaakt. Uiteindelijk restte een paard tegen loper eindspel waarbij Dick nog steeds de pion voor stond. Doordat de pionnen verspreid waren over de vleugels was Dick's loper beter dan het paard met zijn korte reikwijdte. Winst was dan ook het logische gevolg.

Onze voorsprong was intussen opgelopen tot 4 - 1. Nog een half puntje scheidde ons van de overwinning.

Jan Geus speelde zijn karakteristieke spel. Na de Schotse opening had hij kort gerokeerd. Zijn tegenstander had ook kort gerokeerd en dat was voor Jan het sein om met zijn koningsvleugelpionnen op te stomen naar de vijandelijke koning, hierbij zijn koning onbeschermd achterlatend. Het pakte goed uit want Jan wist een vijandelijke loper in te sluiten in de hoek op h8. Effectief speelde Jan dus met een stuk meer. Nadat de rijen geopend werden en Jan met zijn torens binnenviel was het pleit beslecht. De loper in de hoek werd veroverd en even later kon zijn tegenstander opgeven.


De kopborden van Kijk Uit 2

Onze vlaggendrager, Peter Hamersma speelde tegen een De Uil lid die vijf jaar met sabbatical was geweest. Dat was echter niet te merken want hij speelde goed. Na een Konings-Indische opening was van beide spelers de hele damevleugel weggeslagen. Peter kwam door een foutje een pion achter maar wist die later weer terug te winnen. Het draaide uiteindelijk uit op een paard tegen loper eindspel. Omdat de stand intussen 6 - 1 was geworden, bood zijn tegenstander remise aan. Peter wilde echter het volle pon en speelde door. Tevergeefs want het resterende eindspel was niet meer te winnen.

Restte alleen nog de partij van Özden Tuna aan bord 6. Özden speelt niet mee in de interne competitie en dat ga je op een gegeven moment toch merken. Zo ook hier. Na een Schotse opening ging het lange tijd gelijk op. De partij belandde in een dubbel toreneindspel en hier ging het mis. Özden had namelijk veel meer tijd moeten verbruiken dan zijn tegenstander. In razende tijdnood gleden de zetten uit zijn handen. De tijdcontrole haalde hij nog wel maar zijn stelling was een ruďne geworden. Verlies voor onze man dus.

De teamleider was tevreden met het behaalde resultaat en ziet de toekomst zonnig tegemoet. Net als in het voetbal blijkt een mix van onstuimige jeugd met ervaren routiniers vaak een gouden combinatie die het ver kan schoppen.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1590)   -   De Uil 5 (1452)     5˝ - 2˝
Peter Hamersma   (1746) - Ab Högemann (0000) ˝ - ˝
Jan Geus (1710) - Ron van de Linde (1451) 1 - 0
Dick Wijker (1707) - Cas Grannetia (1448) 1 - 0
Andries Visser (1552) - Gerard van Pruissen   (1490) 1 - 0
Jaap Beekhuis (1597) - Sander van Delden (0000) 1 - 0
Özden Tuna (1556) - Peter Kaptein (1452) 0 - 1
Ingmar Visser (1421) - Jan Scheepmaker (1419) 1 - 0
Floor Schoone (1432) - Richard Grannetia (0000) 0 - 1

André Kunst