Kijk Uit kampioen NHSB bekercompetitie

Voor tweede keer in haar bestaan

Zondag 18 mei 2008 - Met ogenschijnlijk groot gemak heeft Kijk Uit de NHSB bekercompetitie 2008 gewonnen. De voorrondes werden met ruime cijfers gewonnen en ook de halve finale gaf geen grote problemen ondanks het ontbreken van Peter van Nieuwenhuizen die verhinderd was op deze finaledag. De finale tegen Het Witte Paard uit Zaandijk, op papier de sterkste tegenstander, was nog het spannends maar ook hier werd de overwinning vrij vlot binnengehaald. De beker met bijbehorende schaakklok met inscriptie was dan ook meer dan verdiend.

Halve finale
Kijk Uit - H.S.V. De Eenhoorn
Halve finale
Het Witte Paard - Aalsmeer

Het begon zondagochtend vroeg met de halve finale tegen H.S.V. De Eenhoorn uit Hoorn. De loting had Kijk Uit gekoppeld aan deze op papier zwakste tegenstander. De Eenhoorn beschouwde zichzelf als de underdog en waren al blij dat ze het zo ver geschopt hadden. De Eenhoorn is een sterke schaakvereniging met twee teams uitkomend in de KNSB competitie. Het bekerteam bestond daarom uit spelers van het derde team dat speelt in de tweede klasse van de NHSB competitie.
Sebastiaan van Westerop verving de verhinderde Peter van Nieuwenhuizen aan het vierde bord. Met zwart speelde Sebastiaan de Scandinavische verdediging. Door een ontwikkelingsachterstand en een koning in het centrum die niet in veiligheid kon worden gebracht door de rokade kwam Sebastiaan onder zware druk te staan. Een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander voerde de druk verder op. Dit was niet meer te houden en Sebastiaan moest zijn nederlaag erkennen.
Ook aan bord drie waar Arent van Nieukerken speelde liep het niet van een leien dakje. Zo vroeg op de zondagochtend (we waren om 10:15 uur begonnen) was Arent - volgens eigen zeggen - nog niet helemaal uitgeslapen en vergiste zich daarom in de opening door een zettenverwisseling. Na 1. e2-e4 c7-c5 2. Pg1-f3 a7-a6 speelde Arent zonder nadenken 3. d2-d4. Beter was natuurlijk 3. c2-c4 waarna wit prettig komt te staan. Nu moest Arent zich in rare bochten wringen en verloor een pion na 3. ... c5xd4 4. Pf3xd4 Pg8-f6 5. Pb1-c3 e7-e5 6. Pd4-f3 Lf8-b4 7. Lf1-c4 Dd8-c7 8. Pf3-d2 b7-b5 9. Lc4-d3 Lb4xc3 10. b2xc3 Dc7xc3 11. Ta1-b1 d7-d6. Hierna herpakte Arent zich en vocht terug. In de tijdnood van zijn tegenstander begon Arent met nog twintig minuten op zijn eigen klok mee te vluggeren. Gewoonlijk is dat niet verstandig maar hier pakte het goed uit en Arent won.
André Kunst zag zich met zwart geplaatst tegenover het vierpionnenspel van het Konings-Indisch. Een paar mindere zetten van zijn tegenstander brachten hem positioneel voordeel. Wit forceerde zijn stelling door een incorrecte opstoot in het centrum. André won materiaal en schoof tegelijkertijd de stelling dicht zodat wit geen aanvalskansen meer had. Het resterende eindspel werd eenvoudig gewonnen.
Aan bord een had Colleen met wit in een Franse opening een geweldige stelling opgebouwd waarbij haar pionnen door een tijdelijk pionoffer ver in de vijandelijke stelling waren binnengedrongen. Zie het diagram.


Colleen Otten - Barry Plukkel. Stand na 14. ... Le7-f8

Dit voordeel bouwde Colleen verder uit en na enkele uren spelen kon zij de felicitaties in ontvangst nemen.
Eindstand 3 - 1 in het voordeel van Kijk Uit. De finale was bereikt.

De andere halve finale ging tussen Het Witte Paard en Aalsmeer. Het Witte Paard was duidelijk een maatje te groot voor Aalsmeer want de Zaandijkers wonnen met de monsterscore van 4 - 0.
De strijd om het bekerkampioenschap ging dus tussen Kijk Uit en Het Witte Paard. De kleine finale om de derde plaats werd gespeeld door De Eenhoorn en Aalsmeer.

Om kwart voor twee, drie kwartier eerder dan gepland wegens het vlotte verloop van de halve finales, ving de finale aan. De loting om de kleur wees uit dat Kijk Uit aan het eerste bord weer wit had. Omdat André ook een keer graag met wit speelde wisselden Arent en André van bord. Colleen had ook liever wit en bleef aan bord een. Sebastiaan had geen bezwaar tegen nog een keer zwart en verdedigde opnieuw het vierde bord.
André speelde zijn favoriete Siciliaanse opening en kreeg een geweldige aanval. Zijn tegenstander had de ontwikkeling van zijn koningsvleugel verwaarloosd en kreeg geen gelegenheid om zijn koning in veiligheid te brengen.


André Kunst - Tjerk van Blokland. Stand na 19. ... Kh5-h6

De zwarte koning kwam steeds meer in het nauw en na 20. Tf5xe5 gaf zwart op. Er dreigde 21. Pg5xf7† Kh6-g5 22. Df6-g5† mat.
Sebastiaan speelde opnieuw de Scandinavische verdediging tegen de geroutineerde Paul van Haastert. Nu ging het een stuk beter dan in de halve finale. Zo goed zelfs dat Sebastiaan een pion voor stond. Wat er daarna mis ging heb ik even gemist, maar aan het einde van de eerste tijdcontrole stond Sebastiaan materiaal achter en werd zijn koning achterna gezeten door een vijandelijke dame en toren. Verlies was helaas het gevolg.

Wedstrijdleider Aart Strik
 
Finale
Kijk Uit - Het Witte Paard

Colleen speelde tegen de sterke Chris de Saegher de Panov variant van de Caro-Kann. Volgens eigen zeggen nam ze het openingsrepertoire van André over. Er volgde een spannend gevecht waarbij Chris op een gegeven moment op herhaling van zetten speelde. Colleen was echter geenszins van plan met remise genoegen te nemen. Zij had de zettenherhaling ingelast om wat zetten te winnen in verband met de naderende tijdnood. De strijd ging door en weer zat er een herhaling van zetten in. Chris had intussen meer tijd verbruikt dan Colleen waarop Colleen besloot geen zetten meer te verspillen. Dat bleek een goede beslissing want in de daarop volgende tijdnoodfase verloor Chris materiaal en met nog één seconde op de klok en nog drie zetten te gaan, feliciteerde hij Colleen met de overwinning.
Het bekerkampioenschap was binnen want zelfs als Arent zou verliezen waardoor de stand gelijk zou zijn, dan zou het resultaat van het laatste bord afvallen. Omdat Sebastiaan aan het laatste bord had verloren zou dat in ons voordeel zijn.
Maar zover kwam het niet. Arent speelde de uitgestelde Steinitz variant van het Spaans. De partij ging lange tijd gelijk op waarbij Arent een klein voordeel had in de vorm van het loperpaar tegen wit een paardpaar. In het eindspel stonden alle pionnen echter op een vleugel waardoor het voordeel nagenoeg verdwenen was. Hierna werden de lopers tegen de paarden geruild en resteerde een
pionnen eindspel dat na enkele zetten remise werd gegeven. Eindstand 2½ - 1½.

De kleine finale werd met 2½ - 1½ gewonnen door Aalsmeer. "Het had ook andersom kunnen zijn", als Arjon Buikstra met een tijdsvoordeel van zo'n vier minuten tegen één in de laatste fase zijn dame niet wat ongelukkig had verspeeld.

De prijsuitreiking

 
Jasper Seelemeijer neemt namens
De Eenhoorn de 4e prijs in ontvangst
 
Vincent Jongkind neemt namens
Aalsmeer de 3e prijs in ontvangst
 
Chris de Saegher neemt namens Het
Witte Paard de 2e prijs in ontvangst
 
Colleen Otten neemt namens
Kijk Uit de 1e prijs in ontvangst
Het kampioensteam van Kijk Uit
met de NHSB beker

Met deze overwinning veroverde Kijk Uit voor de tweede keer in haar bestaan de NHSB beker. De eerste keer was negen jaar geleden in het seizoen 1998-1999. Ook toen speelde Peter van Nieuwenhuizen en André Kunst mee in het bekerteam. Zo overziend hebben we in al die jaren weinig aan schaakkracht ingeboet.

Gedetailleerde uitslagen

Halve finale
Kijk Uit (1982)   -   De Eenhoorn (1864)     3 - 1
Colleen Otten (2021) - Barry Plukkel (1873) 1 - 0
André Kunst (1962) - Jasper Seelemeijer (1886) 1 - 0
Arent van Nieukerken (2084) - Roy Kerkhoven (1896) 1 - 0
Sebastiaan van Westerop   (1860) - Arjon Buikstra (1800) 0 - 1

Finale
Kijk Uit (1982) - Het Witte Paard (2013) 2½ - 1½
Colleen Otten (2021) - Chris de Saegher (2120) 1 - 0
Arent van Nieukerken (2084) - Christiaan Molenaar   (2014) ½ - ½
André Kunst (1962) - Tjerk van Blokland (1949) 1 - 0
Sebastiaan van Westerop (1860) - Paul van Haastert (1968) 0 - 1

André Kunst