Kijk Uit 2 volgt slechte voorbeeld eerste team

Hoofddorp 1 - Kijk Uit 2    5 - 3

Na in de 1e ronde van de NHSB bondscompetitie met forse cijfers gewonnen te hebben, heeft Kijk Uit 2 in de 2e ronde een flinke nederlaag geleden. Daarmee heeft ons tweede team het slechte voorbeeld van het eerste team gevolgd dat ook na een overwinning in de 1e ronde de daarop volgende ronde verloor.

In deze 2e ronde speelden we tegen Hoofddorp 1 uit de gelijknamige plaats. Via de pas geopende nieuwe A5 snelweg kwamen we ruim op tijd in Hoofddorp aan. Dat was maar goed ook want eenmaal in de stad raakten we het spoor totaal bijster. Andries Visser, die beweerde dat hij vroeger gids was geweest, fungeerde als navigator. Beste lezers, geloof hem niet want het ontbrak hem aan ook maar enig oriëntatievermogen. De weg vragen bracht gelukkig uitkomst, zodat we toch nog op tijd waren. Peter Hamersma, de andere chauffeur was ook fout gereden. Alleen Lourens van Veelen was foutloos gereden, maar Lourens heeft een boordcomputer in zijn auto.

We speelden met digitale klokken. Dat roept altijd weer vragen op; ook nu weer. Sommige spelers raakten in verwarring vooral op het moment dat de klok, wanneer er nog 20 minuten speeltijd rest, overspringt van uren en minuten naar minuten en seconden. Ook hoorde ik de vraag "waar is de vlag?".

Hoofddorp2 speelden deze avond toevallig een uitwedstrijd in Alkmaar zodat het erg rustig was. Slechts één partij werd gespeeld voor de interne competitie. Hun eerste bord speler uit de vorige ronde was een invaller en speelde dit keer niet mee. Jammer voor Lourens die zich had voorbereid op zijn vermoedelijke tegenstander. Ik (de teamleider) had namelijk een hyperlink gestuurd naar alle teamleden waar zij partijen konden vinden op het Internet van hun tegenstanders zodat zij zich goed konden voorbereiden.
Omdat we geen geblesseerden hadden, speelden we op volle sterkte.

Jan Geus speelde met wit aan bord 3. Jan begon rustig met d4, Pf3 en g3. In het middenspel had zijn tegenstander een enorm zwak veld in het centrum (e5) doordat zwart d5 en f5 gespeeld had. Jan liet het veld echter plomberen en hield er een zwakke pion aan over die later dan ook verloren ging. De zwarte dame drong via de damevleugel Jan zijn stelling binnen en zaaide daar dood en verderf. Er ging nog een pion verloren. Met de moed der wanhoop wist Jan nog enige tegenkansen te creëren totdat zijn tegenstander te gulzig werd.








J. Geus - H. Vos. Stand na 30. ... Kg8 - f7

Zwart heeft van twee pionnen gesnoept en maakt nu de weg vrij om met zijn toren de witte koning te bestoken. 31. Dg3-c7† een mokerslag voor zwart; hij raakt in een matnet. 31. ... Kf7xf6 alle zwarte zetten zijn gedwongen. 32. Ta1-f1† Kf6-g5 33. Dc7-g7† Kg5-h4 34. Dg7-h6† Kh4xg4 35. Tf1-f4† mat.
Een fraai einde en voor de teamleider een meevaller want die had al een verliespunt ingecalculeerd. 0 - 1 in ons voordeel.

Henk van Nieuwenhuizen aan bord 7 moest de Leningrader variant van het Hollands bestrijden. Na een lange paardmanoeuvre Pg1-f3-e1-c2-e3 vond Henk een fraaie combinatie in de vorm van een paardoffer op f5. Zijn tegenstander nam het paard helaas niet aan. Waarschijnlijk uit teleurstelling bracht Henk complicaties in de stelling die in zijn nadeel uitpakten: hij verloor een pion. Gelukkig kon Henk de zaak weer recht trekken. In een volkomen gelijkstaand lopereindspel werd tot remise besloten. ½ - 1½.

Onze eerste bordspeler Peter Hamersma bestreed met wit het Siciliaans met vervroegd f4, een bestrijdingswijze die de teamleider ook vaak toepast. Peter volgde echter niet het gebruikelijke plan met f5 en overbrenging van de dame naar de koningsvleugel. Hierdoor kon zwart tegenspel ontwikkelen. Peter verloor een pion op a4 en kreeg steeds meer druk tegen zijn kort gerokeerde koning. Een tweede pion ging verloren. Peter sputterde nog wel wat tegen, maar ging kansloos ten onder. Geen beste partij van onze vlaggendrager. 1½ - 1½.

Andries Visser verdedigde zich met zwart met de Najdorf variant van het Sicilaans. Zijn tegenstander leek nogal bangelijk uitgevallen want die speelde passief tegen met Ld3. Andries maakte hier echter geen gebruik van. Integendeel, hij ruilde zijn goede loper tegen de passieve loper op d3 en verzwakte ook nog eens het belangrijke centrumveld d5 door zijn paard op f6 naar de rand te spelen. Wit kreeg twee enorme sterke paarden op d5 en f5. Tot overmaat van ramp drong ook nog een witte toren via c7 de zwarte stelling binnen. Andries stond met zijn rug tegen de muur en ik verwachtte ieder moment de overgave. Wat er hierna gebeurde is haast niet met droge ogen te beschrijven. Wit kreeg waanideeën en offerde een toren voor aanval.








E. Goldstein - A. Visser. Stand na 26. Tc7xf7??

Wit heeft zojuist een toren op e1 geofferd en denkt het nu uit te maken met 26. Tc7xf7??. In plaats daarvan had wit met 26. Ph6xf7† Kh8-g8 27. Pf7-h6† nog remise kunnen maken. 26. ... Pe1-f3† 27. Tf7xf3 Df8xf3 28. Ph6-f5 Te8-g8 29. Pf5xd6? Df3-d1† en wit gaf gedesillusioneerd op. Nog nooit heb ik iemand zoveel geluk zien hebben. Stand 1½ -2½ in ons voordeel.

Aan bord 4 met zwart wilde Dick Kruijff De Leeuw spelen als antwoord op e4. Maar door de in de introductie genoemde verwarring over de digitale klok maakte Dick een fout en speelde te vroeg e5. Na 1. e4 d6 2. d4 e5? 3. dxe5 dxe5 4. Dxd8 Kxd8 werden al vroeg de dames geruild. Dick's koning mocht niet meer rokeren maar vond later toch nog een redelijke schuilplaats op c7. Dick was echter teleurgesteld en speelde zuchtend verder. Hij vergat zijn torens te ontwikkelen want deze stonden 26(!) zetten lang op hun oorspronkelijke plaats. Zijn tegenstander had in de tussentijd een toren geofferd voor een stuk en twee pionnen. Even later verloor Dick een kwaliteit en moest zodoende met twee pionnen minder het paard loper eindspel in. Dick zag het niet meer zitten en gaf op. Even leek het er op dat hij te vroeg had opgegeven doordat hij met zijn loper het vijandelijke paard had kunnen insluiten. Maar dat was niet het geval. Stand 2½ - 2½.

Aan het laatste bord speelde Floor Schoone met zwart. Na de Nimzo-Indische opening werden al vroeg de dames geruild. Wit stond beter vanwege zijn loperpaar. Floor had moeite om zijn loper op c8 in het spel te brengen. Na veel hangen en wurgen kon Floor eindelijk de loper ontwikkelen maar zijn stukken werkten niet goed samen. Floor verloor een pion en zijn tegenstander kreeg een geweldige vrijpion op de d-lijn. Slechts ten koste van een volle toren kon de pion van promoveren afgehouden worden, waarna de partij niet meer te houden was. Stand 3½ - 2½.

Jaap Beekhuis speelde met wit tegen de Konings-Indische verdediging. Na de klassieke opstoot c7-c5 van zwart ruilde Jaap op c5. Mijns inziens is dat niet goed: doorschuiven of laten ruilen is het goede antwoord. Zwart kreeg meer ruimte en een ontwikkelingsvoorsprong door een ongelukkige damezet van Jaap. Lange tijd stond Jaap gedrongen maar doordat steeds meer stukken werden geruild kwam Jaap eindelijk los. Het resulterende paard loper eindspel werd remise. Stand 4 - 3.

Aan Lourens van Veelen de vervelende taak te moeten winnen om gelijk spel uit het vuur te slepen. Lou speelde met zwart en begon goed. In het Siciliaans ruilde wit vroeg op c6 de paarden. In het middenspel speelde Lou met de zogenaamde hangende pionnen. Wit werd daardoor in de verdediging gedrongen. Op een gegeven moment kon Lou een witte achtergebleven pion winnen, maar deed het niet. Na deze gemiste kans begon Lou een reeks slechte zetten te produceren: een wilde uitval met g7-g5, de pionnen vastleggen zodat zijn loper slecht werd en zijn paard in een gevaarlijk penning zetten. Dit alles leidde uiteindelijk tot stukverlies en de partij. Eindstand 5 - 3.

Achteraf bezien een vreemde wedstrijd. Spelers die verloren stonden en die ik reeds als nul had genoteerd wonnen onverwachts. Spelers die goed tot gewonnen stonden, verloren tegen de verwachting in. Een wedstrijd waar toch meer in had gezeten. 

Gedetailleerde uitslagen

Hoofddorp 1 (1694) -   Kijk Uit 2 (1650) 5 - 3
W. Seib (1933) P. Hamersma (1798) 1 - 0
R. Copier (1657) L. van Veelen (1756) 1 - 0
H. Vos (1640) J. Geus (1696) 0 - 1
G. Roos (1714) D. Kruijff (1697) 1 - 0
J. van Hest (1694) J. Beekhuis (1647) ½ - ½
E. Goldstein (1650) A. Visser (1569) 0 - 1
W. van der Schoor (1691) H. van Nieuwenhuizen   (1613) ½ - ½
M. Wilts (1573) F. Schoone (1420) 1 - 0

André Kunst