Voorzichtigheid troef in eerste ronde schaakcompetitie

Keizercompetitie ronde 1

Afgelopen vrijdag vond de aftrap plaats van de nieuwe schaakcompetitie van Kijk Uit. Een aantal nieuwe schaakspelers speelde voor de eerste keer mee. Zij zijn allen afkomstig van de schaakcursus die Kijk Uit het vorige seizoen heeft georganiseerd.

Als eerste was daar Tom van der Vlugt die het moest opnemen tegen de oudgediende Hajo de Vries. Dat Tom nog routine tekort komt bleek wel uit het feit dat hij in de opening in een gemene val liep die Hajo voor hem had opgezet. Dat kostte hem veel schaakmateriaal. Verlies voor Tom dus, maar door veel spelen kan Tom meer ervaring opdoen.
Wim Geels en Elsje Uphause, beiden hebben ook de schaakcursus voor volwassenen gevolgd, werden tegen elkaar gekoppeld. Elsje begon goed en kwam een paard voor te staan. Wim ging er eens goed voor zitten en bracht de koning van Elsje in het nauw. De dame van Elsje kon niet op tijd meehelpen met de verdediging waarna Wim mat kon geven.
Verheugend was de terugkeer van Dick Kruijff die gedurende anderhalf jaar een sabbatical had genomen. Dick moest Peter Weeren bestrijden. Beiden manoeuvreerden voorzichtig hun stukken over het bord. Het evenwicht werd daarbij nimmer verbroken. Uiteindelijk restte een eindspel met vier lopers en enkele pionnen waarna beide spelers remise overeen kwamen.
Patrick de Koning en Jan Bontenbal wilden aan de start van de competitie niet meteen punten verliezen en speelden daarom ook heel secuur. Nadat de twee spelers het middenspel overleefd hadden, besloten de matadors dat remise een goede uitslag was.
Sjef Rosier begint langzaam uit het dal van vorig seizoen te klimmen. Vorig jaar presteerde Sjef te laag voor zijn kunnen waardoor hij veel Elopunten verloor. Nu was hij gekoppeld aan de jeugdkampioen van vorig jaar, Dick Wijker. Door solide spel wist Sjef Dick op de knieën te krijgen.


Sjef Rosier versloeg jeugdkampioen Dick Wijker

In de partij tussen Jan Geus en Sinclair Koelemij trok Sinclair aan het langste eind. Jan was in een mindere stelling geraakt en moest opgeven toen hij te veel schaakmateriaal verloor.
De langste partij van de avond werd gespeeld door de clubkampioene van het vorige seizoen, Colleen Otten, en André Kunst. Na enkele vreemde openingzetten werd André in de verdediging gedwongen. De stelling werd zo gecompliceerd dat André niet het vereiste aantal zetten binnen de gestelde tijd kon doen. Winst voor Colleen, die hiermee haar aspiraties voor de volgende titel alvast toonde.

Voor volwassenen die interesse in de schaaksport hebben, wordt in november en december van dit jaar de schaakcursus voor beginnende volwassenen georganiseerd door de Volksuniversiteit Velsen. Na de beginnerscursus wordt in januari 2006 de vervolgcursus voor gevorderden gegeven. Meer informatie is te vinden op de website van de Volksuniversiteit Velsen.

Klik op de link voor de gedetailleerde uitslagen van de 1e ronde.

André Kunst