Kijk Uit 2 houdt koploper op remise

Heemstede 3 - Kijk uit 2    4 - 4

Ondanks het uitvallen van onze eerste twee bordspelers, Peter Hamersma en Jan Geus, heeft het tweede team in de laatste bondswedstrijd van het seizoen koploper Heemstede op een gelijk spel weten te houden. Uit het vertoonde spel van Heemstede bleek dat zij eigenlijk doodsbang voor ons waren. Door sterk spel van met name onze jeugdspelers, Dick Wijker, Ingmar Visser en Floor Schoone - die gedrieën goed waren voor 2 punten - werd de remise binnengehaald. Er had zelfs meer in gezeten indien Wim Geels niet in gewonnen stand een stuk verblunderde of Özden Tuna niet in tijdnood zijn goede stand verknoeide.

Om bij het begin te beginnen. Nadat we iets te laat waren gearriveerd omdat de lift in het flatgebouw van de Vissers defect was, de bel in de flat van Floor Schoone het niet deed en het speellokaal van Heemstede aan het eind van een groot voetbalveld lag waardoor we nog eens stuk moesten lopen, begonnen we om 20:15 uur met de wedstrijd. Wim Geels en Patrick de Koning waren bereid gevonden om in te vallen wegens het ontbreken van onze eerste en tweede bordspeler. Zij speelden aan respectievelijk bord 7 en bord 8. Hierdoor schoven alle vaste teamspelers twee borden omhoog. Op het laatste moment besloten vader en zoon Visser van bord te wisselen zodat Ingmar aan bord twee speelde. Met Dick Wijker aan bord een, verdedigde de jeugd dus onze topborden en zo hoort het ook. Dan kunnen wij ouderen het wat kalmer aan en een stapje terug doen.


Aan de kopborden: Dick Wijker en Ingmar Visser

Als eerste was Floor Schoone klaar met zijn partij. Met zwart had hij zich verdedigd met de Philidor verdediging. In een gelijke stand verloor hij echter een pion en leek zijn stelling in te storten. Maar het resterende toreneindspel speelde hij goed uit en via een herhaling van zetten wist Floor remise af te dwingen. Stand ˝ - ˝.

Omdat hij met Ingmar van bord geruild had, speelde Andries aan bord vijf. Met wit bestreed hij zijn eigen favoriete opening, de Najdorf van het Siciliaans. Na zes zetten komt Andries mij vertellen "dat zijn tegenstander nu al uit zijn theorie is." Waarop ik antwoordde: "Pas maar op, het is wčl theorie en zo meteen speelt jouw tegenstander g5 en offert tijdelijk een pion." Andries weer: "Wel nee, dat durft hij toch niet". Prompt speelde zijn tegenstander de gewraakte zet. Zo zie je maar: altijd naar je teamleider luisteren! Enfin, na 14 zetten had Andries toch een fraaie stelling bereikt.









Stand na 14. ... Db6

Andries speelde hier 15. Lf1-d3! zich niet bekommerend om pion b2. De partij ging verder met 15. ... Lf8-g7 16. Th1-f1 Th8-f8 17. e5xd6 Db6xb2 18. Ke1-e2 Andries had goed gezien dat zijn koning ondanks de ietwat vreemde positie, zo midden op het bord, toch redelijk veilig stond. 18. ... Db2-b6 19. Ta1-b1 Db6-d8 20. Tb1-b3 D8d-d7 21. Tf1-b1 Lg7-d4 22. Dh5 enz. Uiteindelijk kon Andries met de toren binnendringen via de b-lijn en was het pleit snel beslist. Stand ˝ - 1˝ voor ons.

De tegenstanders begonnen al een beetje nattigheid te voelen en de teamleider van Heemstede dribbelde zenuwachtig langs de borden. Dick Wijker verdedigde met wit het topbord. De doorschuifvariant van de Caro-Kann kwam op het bord. Dick is geen groot theoriekenner en daardoor komen er vaak exotische varianten op zijn bord. Dit keer speelde hij c2-c2!? waardoor hij na de pionnenruil met d5xc4 een zeer zwakke pion op d4 kreeg. Ook verzwakte hij onnodig zijn koningsstelling terwijl hij al kort gerokeerd had. Het enige voordeel was dat Dick een tijdvoorsprong van een half uur had. Een grote afruil waarbij alle zware stukken van het bord verdwenen, gaf verlichting en Dick verzeilde in een paard plus loper tegen paard plus loper eindspel. Dick bood remise aan maar dat werd geweigerd. Zijn tegenstander moest doorspelen van zijn teamleider. Een tiental zetten later werd een herhaald remise aanbod wel aangenomen hetgeen wel moest want er was een potremise stelling op het bord verschenen. Stand 1 - 2 in ons voordeel.

Naast Dick speelde Ingmar (Elorating 1421) aan het tweede bord tegen de sterke Piet van de Bos (Elorating 1747). Oftewel een ratingverschil van 326 punten! Volgens de rating tabel had Ingmar een kans van één tegen acht om de partij te winnen. Met zwart verdedigde Ingmar zich met een soort Pirc waarbij beide lopers werden gefianchetteerd. Hij kreeg een passieve stelling. Maar ook Ingmar had, net als bij Dick, een half uur meer tijd.
De jeugd speelt mijns inziens veel te snel en zit veel te weinig achter het bord. Dick had zelfs zijn huiswerk meegenomen om door te nemen tijdens de partij. Ingmar zat meer achter de bar dan achter zijn bord.
Toch wist Ingmar zijn passieve stelling om te zetten in een actieve stand met veel tactische wendingen. Dat is een kolfje naar zijn hand vooral als hij ook nog meer tijd heeft dan zijn tegenstander. De volgende stand kwam op het bord.









Stand na de 25e zet van wit

Er volgde 25. ... Pd5-f4 dreigt 26. ... Pe2. Daarom speelde wit 26. Lc2-d1 Pf4-d3. Beter was 26. ... Ph3† waardoor wit een zet moet verliezen. 27. Tc1-c7 Lb7-d5 28. b2-b3. Wit bekommert zich om de waardeloze a pion maar verliest nu de pion op d4. 28. ... Pd3xf2 29. Kg1xf2 Lg7xd4† 30. Kf2-e2 Ld4-e5. Geen goede zet want kost een tempo. 31. f4 Lf6 32. h5 e5. Hier had zijn tegenstander nog twee minuten voor vier zetten en Ingmar meer dan een half uur. Vluggeren was echter niet zijn beste kwaliteit en hij leek behoorlijk zenuwachtig. 33. f4xe5 Ld5xe6 34. Pa3-c2 Le5xh2 35. Pc2-e3 Ld5-e6 36. Ld1-c2 Ta8-e8. De tijdnood was voorbij maar beide spelers hadden de zetten niet goed bijgehouden en speelden nog snel door. 37. Tf1-f6 zie het volgende diagram.









Stand na 27. Tf1-f6

Ingmar stond natuurlijk huizenhoog gewonnen met twee pionnen voorsprong, een mooi loperpaar en een veilige koning. Maar op dit moment maakte hij een enorme blunder. 27. ... Lh2-f4?? Geeft een volle loper weg die zijn tegenstandeer onmiddellijk incasseerde 28. Tf6xf4. Met een stuk achter maar een half uur voorsprong in de tijd rechtte hij zijn rug en ging er nog eens goed voor zitten. En zowaar, zijn tegenstander kwam in het laatste kwartier weer in tijdnood. In gewonnen stand blunderde zijn tegenstander een toren weg en erger hij ging door zijn vlag. Hierna claimde hij in opperste verwarring remise, maar dat feest ging niet door want Ingmar had nog mat potentieel. Ondanks blunders van beide kanten toch een verdiende overwinning. Stand 1 - 3.

Wim Geels speelde met wit aan bord zeven tegen de Caro-Kann. Dat ging hem goed af. Wim had de rokade van de tegenstander verhinderd en die moest met zijn koning vluchten naar h8. Maar ook daar stond de monarch niet veilig wegens het ontbreken van de koningsvleugelpionnen.  Met ruim een half uur meer tijd snoepte Wim ook nog eens drie vijandelijke pionnen op. Ik had het winstpunt al geteld toen Wim pardoes een loper weggaf. Dat was te veel van het goede en hoewel Wim nog kranig doorspeelde was de stand niet meer te houden. Stand 2 - 3.


Bord 6 en 7: Floor Schoone en Wim Geels

Aan bord drie opende Jaap Beekhuis met wit met d4. Een ongebruikelijke zet voor Jaap want meestal opent hij met b4. Het werd de Meraner variant van het damegambiet. De pionnenstorm op de damevleugel haalde niet veel uit en een gelijkstaand toren plus paard tegen toren plus loper eindspel kwam op het bord. Jaap bood na overleg remise aan maar ook hier moest de tegenstander doorspelen van zijn captain. En dat hebben ze geweten. Met een zeer fraai wel-doordacht kwaliteitsoffer bracht Jaap zijn tegenstander op de knieën.









Stand na 36. ... h7-h6

Hier speelde Jaap 37. Tg5xh5! Hij had goed gezien dat door zwart's laatste zet de zwarte toren geen velden meer heeft. Jaap kan op zijn gemak met zijn paard de toren ophalen. Zijn tegenstander wachtte daar niet op en speelde maar meteen 37. ...g6xh5  38. Pc3-e2 Tf6-g6 en gaf op. Stand 2 - 4.

Het gelijke spel hadden we al binnen en er waren nog twee partijen bezig.
Patrick de Koning viel in op het laatste bord. In een onregelmatige opening bracht hij zijn paard via het verkeerde veld in het spel en moest op zijn schreden terugkeren. Ook de andere stukken werden in het nauw gebracht zodat op een gegeven moment alle stukken van Patrick weer op de onderste rij stonden. Zijn tegenstander had intussen vijf stukken ontwikkeld en begon een aanval op Patrick's onderontwikkelde koningsstelling. Tot mijn verbazing hield hij het nog een tijd lang vol maar nadat Patrick steeds verder in de verdrukking kwam moest hij toch zijn koning omleggen. Stand 3 - 4.

De matchwinst hing dus van de laatst overgebleven speler af, Özden Tuna aan bord vier.
Özden begint het schaken serieus te nemen, want hij gaat bij de Wijker Toren spelen in de onderlinge competitie. De donderdagavond komt hem beter dan de vrijdagavond. Maar voor de bondscompetitie blijft hij voor Kijk Uit spelen.
Özden speelde met zwart de Scandinavische verdediging: 1. e2-e4 d7-d5 2. e4xd5. In plaats van onmiddellijk de pion terug te slaan speelde hij 2. ... Pg6-f6 want hij had via het spelen met Fritz ondervonden dat dat beter was. Maar toen wit 3. d2-d4 speelde in plaats van het verwachte 3. c4 sloeg hij toch met de dame de pion terug 3. ... Dd8xd4. En na 4. c2-c4 Dd5-e4† 5. Pg1-e2 Lc8-f5 6. Pb1-c3 De4-c2 7. Dd1xc2 Lf5xc2 werden al snel de dames geruild. Özden kreeg een goede stelling maar daarna verzuimde hij om door te drukken. Zijn tegenstander kwam terug en kreeg een licht voordeel. Özden had echter te veel tijd verbruikt en kwam in tijdnood. In deze periode verspeelde hij materiaal en stond verloren. Hij probeerde het toch nog even want zijn tegenstander had ook niet veel tijd meer. Deze maakte het echter koelbloedig af. Eindstand 4 - 4.

Met deze uitslag heeft Kijk Uit 2 laten zien dat ze kandidaat kunnen zijn voor de titel. De fatale misstap werd gemaakt tegen H.W.P. Haarlem 5 waar wij op het nippertje verloren. En natuurlijk niet te vergeten de schandelijke nederlaag tegen de Wijker Toren 6 in Beverwijk die met 5˝ -2˝ werd verloren.
Maar het nieuwe seizoen kunnen we optimistisch tegemoet zien. Er lijkt progressie te zitten in het vertoonde spel. Wie weet kunnen volgend jaar de champagne glazen uit het stof gehaald worden.

Gedetailleerde uitslagen

Heemstede 3 (1627)   -   Kijk Uit 2 (1477)     4 - 4
Ewoud Mueller (1668) - Dick Wijker (1707) ˝ - ˝
Piet van de Bos (1747) - Ingmar Visser (1421) 0 - 1
Peter Zeelenberg (1633) - Jaap Beekhuis (1597) 0 - 1
Jan Verhagen (0000) - Özden Tuna (1556) 1 - 0
Anton Verdonk (1610) - Andries Visser (1552) 0 - 1
Cees Slot (0000) - Floor Schoone (1432) ˝ - ˝
Benedict Boelen (1630) - Patrick de Koning   (1459) 1 - 0
Sebastiaan Olijerhoek   (1479) - Wim Geels (1099) 1 - 0

Teamleider André Kunst