Nieuwsarchief van Kijk Uit

Seizoen 2009-2010

Jan Bontenbal overleden

Dinsdag 22 juni 2010 - Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Jan Bontenbal op 82 jarige leeftijd is overleden. We verliezen met Jan een markant lid die tot enkele jaren terug iedere week trouw onze clubavond bezocht. Schaken vormde een belangrijk deel van zijn leven. Jan was een een vaste deelnemer aan de jaarlijkse veteranentoernooien die in IJmuiden worden gehouden. Bij alle twaalf gemeenteschaakkampen die zijn verspeeld verdedigde Jan de kleuren van de gemeente Velsen. Ondanks dat hij de laatste jaren de clubavonden niet meer bezocht was hij wel altijd aanwezig op de ledenvergaderingen. Zijn hart bleef bij de schaakclub. Rouwkaart.

 

 
Seniorennieuws: Strijd om kampioenschap bij Kijk Uit nog open

Vrijdag 14 mei 2010 - Met nog twee ronden te gaan zijn alleen Colleen Otten en André Kunst nog over in de race voor voor het kampioenschap. Colleen moest wat van haar voorsprong tegen André inleveren, met zwart kwam zij tegen Ingmar Visser niet verder dan remise. André daarentegen draaide Peters Hamersma een loer door hem in de slotfase mat te zetten.. De mooiste partij van de avond werd gespeeld tussen Jan Jansen en Sebastiaan van Westerop.  Lees verder.


Jan Jansen

 
Seniorennieuws: Kijk Uit 3 komt tekort tegen koploper

Vrijdag 16 april 2010 - Kijk Uit 3 is er gisteravond niet in geslaagd promotie af te dwingen, tegen koploper de Uil 4 werd een fikse nederlaag geleden. Het ging niet helemaal zonder slaag of stoot, na een half uurtje spel leek er een verrassing in de lucht te hangen..Gregory van den Ende won een stuk tegen twee pionnen.  Lees verder.


Patrick en Sjef

 
Seniorennieuws: Kijk Uit bereikt halve finale NHSB bekercompetitie

Vrijdag 16 april 2010 - Door een knappe overwinning op HWP Haarlem heeft Kijk Uit zich geplaatst voor de halve finale van de NHSB bekercompetitie. Gedetailleerde uitslagen en standen zijn te vinden op de NHSB site.

 
 
Seniorennieuws: Kijk Uit 2 verliest ook in het degradantenbal

Vrijdag 9 april 2010 - Een sportief dramatisch verlopen seizoen heeft Kijk Uit 2 tegen de Kennemer Combinatie 11 geheel in stijl afgesloten, zoals wel vaker dit seizoen verloren de schakers uit IJmuiden met de kleinst mogelijke cijfers. Na wat gewissel aan de borden werd er om kwart over acht begonnen. Na een uurtje spel leek Paul Koper als eerste de punten binnen te kunnen halen.  Lees verder.

 

 
Sebastiaan van Westerop gaat trouwen
Op vrijdag  9 april 2010 treedt ons lid Sebastiaan van Westerop in het huwelijk met Olga Rosalina de Kunder. Alle leden zijn uitgenodigd om het burgerlijk huwelijk en/of de kerkelijk inzegening bij te wonen waarna er gelegenheid zal zijn tot felicitatie.

 
Seniorennieuws: Kijk Uit 2 verliest Russisch roulette tegen Hoofddorp

Vrijdag 26 maart 2010 - Dit seizoen zit het ook totaal niet mee voor het tweede. Als de klad er eenmaal in zit, dan is het moeilijk om dit van je af te schudden. Tegen de bezoekende koplopers uit Hoofddorp zag het er in eerste instantie goed uit.  Lees verder.

 

 
Seniorennieuws: Gemiste kansen bij Kijk Uit

Vrijdag 19 februari 2010 - Er werden afgelopen vrijdagavond in het Jan Ligthartgebouw bij schaakclub Kijk Uit twaalf partijen gespeeld, sommige partijen goed en degelijk, maar ook met emoties en gemiste kansen. Louw Post speelde met zwart tegen Rick Mulder en kwam maar liefst twee stukken voor te staan.  Lees verder Door Louwe Post

 

 
Seniorennieuws: Kijk Uit 2 in serieuze degradatiezorgen

Dinsdag 16 februari 2010 - Op dinsdagavond togen we met zeven teamleden naar H.W.P. in Haarlem om de degradatiewedstrijd tegen H.W.P. 7 (na deze avond door mij omgedoopt tot Het Woeste Paard 7) te spelen, die op dat moment laatste stonden met twee matchpunten tegen Kijk Uit 2, die er drie had.  Lees verderDoor Özden Tuna

 

 
Seniorennieuws: Een goed begin is het halve werk

Maandag 1 februari 2010 - In den beginne schiep God de mens en ….. het schaakspel, want zonder mens kan er niet geschaakt worden en zonder schaakspel niet geleefd. Maar dit avondje uit werd er zeer levendig geschaakt, met bijbehorende emoties. Om te beginnen moesten wij al twee personen missen.   Lees verderDoor Patrick de Koning

 

 
Seniorennieuws: Rumoerige avond bij Kijk Uit

Vrijdag 29 januari 2010 - Op een uitzonderlijk rumoerige avond in het Jan Ligthart gebouw werd de volgende ronde van de onderlinge afgewerkt. Sjef won in een pionneneindspel met ieder licht stuk van Egbert, waarbij het volgens mij een kwestie was van wie het snelst de pionnen van de ander kon verorberen.   Lees verderDoor Özden Tuna

 

 
Seniorennieuws: De strandjutters van poule 3D broederlijk gelijk

Vrijdag 8 januari 2010 - Na de ongelukkige nederlaag in ronde 3 tegen De Vennep 2, moesten we in het nieuwe jaar aantreden tegen onze collega-kustbewoners uit Zandvoort. Onder Siberische omstandigheden (de verwarming in ons clubgebouw was niet opgewassen tegen de kou van dit jaar) begonnen we met frisse (letterlijk en figuurlijk) moed aan deze partij.  Lees verder.


Jaap Beekhuis

 
Seniorennieuws: Drie winnaars snelschaakkampioenschap

Vrijdag 18 december 2009 - Op de laatste clubavond van het kalenderjaar werd traditiegetrouw het snelschaakkampioenschap van schaakclub Kijk Uit verspeeld. Door het grote aantal deelnemers werden eerst voorronden verspeeld waarna de beste vier van iedere groep zich plaatsten voor de finalegroep. De winnaar van deze groep zou worden uitgeroepen tot snelschaakkampioen. Let wel "zou" , want dit jaar verliep het anders dan de wedstrijdorganisatie had voorzien.  Lees verder.


De drie winnaars

 
Seniorennieuws: Kijk Uit met moeite langs Magnus

Vrijdag 11 december 2009 - Ondanks het grote ratingverschil van bijna 300 Elopunten tussen beide teams heeft Kijk Uit met moeite kunnen winnen van Magnus uit Schagen. Het eerste team van Kijk Uit was enigszins verzwakt door de afwezigheid van Sinclair Koelemij maar dat mocht geen excuus zijn want de tegenstander was zelfs met vier invallers komen opdagen.  Lees verder.


Sebastiaan en Peter

 
Seniorennieuws: Uitersten bij schaakklub Kijk Uit

Vrijdag 11 december 2009 - Van vechtschaak tot een lange en erg korte partij, mazzelpartij en bloedeloze remises, alles was aanwezig afgelopen vrijdagavond in de interne competitie. De kortste partij was van Peter Duin tegen Piet Lanser, al na dertien zetten kon Piet de klok stilzetten. Hij had geen schijn van kans tegen een ontketende Peter Duin.  Lees verder.

 

 
Seniorennieuws: Kijk Uit 3 loopt averij op

Vrijdag 4 december 2009 - De droom was er, de positie op de ranglijst, alles leek te kloppen, maar in de wedstrijd tegen de jonkies van Z.S.C. Saende 7 is Kijk Uit 3 stevig uit zijn roes wakker geworden. Zelden is er een wedstrijd slechter begonnen. Sjef Rosier dacht degelijk te openen met d4, maar het aangenomen damegambiet werkte niet in Sjefs voordeel.  Lees verder.


Gregory van den Ende

 
Seniorennieuws: Kijk Uit 1 wint opnieuw

Vrijdag 27 november 2009 - Kort verslag door Aartswoud. Ons verslag volgt nog.  Lees verder.

 

 
Met hangen en wurgen Kijk Uit 2 - Aalsmeer 2  4˝ - 3˝

Vrijdag 13 november 2009 - Kwam Hans Pot cum suis op bezoek bij Kijk Uit 2; eindelijk mochten we elkaar weer eens treffen, na een 3 jaar durende dwaling van Kijk Uit 2 in de 4de klasse NHSB. Nadat De Uil 3 verrassend had verloren van Kennemer Combinatie 11 (en nog dik ook met 6˝ - 1˝), lag alles in deze poule weer open. Kijk Uit 2 moest winnen om aansluiting met de top te krijgen.  Lees verder.

 

 
Weergaloos Kijk Uit 3 wint ook in Uitgeest

Vrijdag 20 november 2009 - De aanloop voor het duel tegen Lasker 1 was niet echt gelukkig te noemen, een dag van te voren was vaste bord 2 speler Sjef Rosier genoodzaakt af te zeggen, zodat de hele teamopstelling omgegooid moest worden. Gelukkig was Egbert Mulder bereid om in te vallen. Op de heenreis waren de gebruikelijke Kijk Uit 3 capriolen weer te bewonderen. Wim Geels stond met auto bij de verkeerde kerk... Lees verder.


Patrick de Koning

 
Ulbe Hamersma geeft visitekaartje af

Vrijdag 13 november 2009 - Afgelopen vrijdagavond werd er weer geschaakt in de Eksterlaan bij schaakclub Kijk Uit. Omdat het tweede team thuis speelde werd er in de interne competitie slechts partijen gespeeld. Colleen Otten had weinig moeite met zwart tegen Patrick de Koning. Lees verder.


Ulbe Hamersma

 
Charlie Zwemstra NHSB Herfstveteranenkampioen

Woensdag 4 november 2009 - De vierde editie van het veteranentoernooi gehouden in IJmuiden, is op een meesterlijke wijze gewonnen door Charlie Zwemstra (De Wijker Toren). Al in aanvang van dit schaakspektakel was het duidelijk dat Charlie in grote vorm steekt. Tegenstanders zaten hoofdschuddend achter de borden als ze weer eens een vloeiende combinatie om de oren kregen.. Lees verder.


Charlie Zwemstra

 
Tijdnood wordt schakers fataal

Vrijdag 30 oktober 2009 - Uiteraard werd er ook voor de interne competitie gespeeld deze avond. De twee toppers André Kunst en Collleen Otten hielden elkaar in evenwicht in een mooi eindspel van dame paard en dame pion. Bij de partij Ozden Tuna tegen Ingmar Visser had Ozden een licht voordeel maar kwam in tijdnood en verloor alsnog. Lees verder.


Özden Tuna

 
Prima start Kijk Uit 3

Vrijdag 30 oktober 2009 - Kijk Uit 3 is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen, Krommenie 3 werd met redelijke hoge cijfers verslagen. Daar leek het lange tijd niet op, want na een uur spelen leken de donderwolken zich samen te pakken boven het derde team. Gregory van den Ende en Louw Post hadden een betere stelling, maar bij de andere strijders op leek het motto: "pompen of verzuipen" Lees verder.


Peter en Guido

 
Korte metten bij schaakclub Kijk Uit

Vrijdag 16 oktober 2009 - Afgelopen vrijdag werden er twaalf partijen schaak gespeeld in het Jan Ligthart gebouw en de eerste uitslagen werden snel genoteerd. Sebastiaan van Westerop had geen enkele moeite met Tom Noordzij, tegen beter weten in spartelde Tom nog wat tegen maar het was snel afgelopen. Lees verder.


Peter Stekelenburg

 
Kijk Uit 2 heeft pech

Maandag 12 oktober 2009 - Afgelopen maandag heeft Kijk Uit 2 na aantal jaren van afwezigheid weer haar opwachting gemaakt in de derde klasse NHSB. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, had de uitslag net zo goed andersom kunnen zijn tegen de kampioenskandidaat De Uil 3, die volgens mij de gemiddelde hoogste rating heeft in NHSB 3D. Lees verder.

 

 
Kijk Uit 1 doet stap in goede richting

Vrijdag 2 oktober 2009 - Met een gedegen overwinning op Castricum heeft het eerste team van Kijk Uit haar voornemen om zo snel mogelijk terug te keren naar de promotieklasse kracht bijgezet. Niet alleen de winst was een plezierige ervaring maar ook de terugkeer van Jaap Kramer in het eerste team. Jaap liet zien dat hij het schaken nog niet is verleerd. Lees verder.


Jaap Kramer

 
Gebroeders Geels pakken de winst

Vrijdag 25 september 2009 - Het was vrijdag weer gezellig druk in de voormalige Jan Ligthart school, in de volksmand al ‘Het denksportcentrum van IJmuiden’ genoemd. De aanwezige dammers en schakers deden er alles aan om het hun tegenstand(st)er zo moeilijk mogelijk te maken. Dirk Geels kwam met zwart een licht stuk voor te staan tegen Peter Duijn. Lees verder.


Dirk en Wim Geels

 
Dick Wijker deelt klappen uit

Vrijdag 18 september 2009 - De jongeren deden het vrijdagavond goed in het Jan Ligthart gebouw bij schaakclub Kijk Uit. Blijkbaar hebben de vakanties een goede uitwerking gehad want ze waren in topvorm. Ingmar Visser moest tegen Jan Geus en speelde op zijn eigen nonchalante manier tegen Jan alsof hij de partij al in zijn zak had. Hierdoor kreeg Jan naar zijn idee wel zicht op de overwinning, maar.... Lees verder.


Dick Wijker

 
NHSB herfstkampioenschap voor veteranen

Donderdag 17 september 2009 - Voor de vierde keer in successie vindt in IJmuiden het Noord-Hollandse herfst schaakkampioenschap voor veteranen plaats. Het toernooi vindt plaats in het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan in IJmuiden. Op woensdagmiddag 23 september is de start in het clubgebouw van schaakclub Kijk Uit. Het schaaktoernooi is bedoeld voor schakers van 55 jaar en ouder en wordt gedurende zeven woensdagmiddagen gespeeld, te weten van 23 september tot en met 4 november. Lees verder.


De speelzaal

 
Tunnelvisie bij Kijk Uit

Vrijdag 11 september 2009 - Het was vrijdagavond bij schaakclub kijk Uit in het Jan Ligthartgebouw alweer de derde ronde van de interne competitie, met zoals gewoonlijk aan het begin van het schaakseizoen een vertekend beeld van de ranglijst. Sommigen staan te hoog, anderen veel te laag. Lees verder.


Egbert Mulder

 
Wisselend spel bij aanvang seizoen schaakclub Kijk Uit

Vrijdag 28 augustus 2009 - Het nieuwe schaakseizoen bij Kijk Uit is begonnen, wat opviel was het steeds wisselende speelbeeld op de borden. Runner-up bij de jeugd, Guido de Waal, had daar geen last van. Na een onnauwkeurige zet van tegenstander Wim Geels sloeg Guido meteen toe, won een stuk en had de eerste overwinning binnen. Lees verder.


Egbert Mulder

 
Barbecue opent schaakdamseizoen

Zaterdag 22 augustus 2009 - De traditionele barbecue die aan het begin van het speelseizoen van de schaak- en damclub wordt gehouden was wederom zeer geslaagd. De zon scheen volop en het eten was weer prima. Lees verder.


De barbecue

 
Schaakseizoen van start bij Kijk Uit

Vrijdag 21 augustus 2009 ging het nieuwe speelseizoen van start bij schaakclub Kijk Uit. Om de spelers weer aan het schaakspel te laten wennen werd een snelschaaktoernooitje gehouden. Opvallend waren de goede resultaten van Guido de Waal, hij hield een aantal gerenommeerde spelers op remise. Lees verder.

 

 
Het nieuwe schaakseizoen gaat van start

Zondag 16 augustus 2009 - Nu de vakanties ten einde lopen start het nieuwe schaakseizoen van Kijk Uit aanstaande vrijdag 21 augustus. We beginnen met een introductieavond om weer te wennen aan het schaken. Lees verder.